Bezoek aan het Mater Dei Hospital

Het laatste bezoek van deze week in het Mater Dei Hospital zit erop. MDH is het universitaire ziekenhuis van Malta. In de voormiddag volgden we enkele sessies mee met de plaatselijke therapeuten. Sofie volgde de ergotherapeut op de afdeling reumatologie en Laura de ergotherapeut op de afdeling handrevalidatie. We zagen beide ongeveer dezelfde therapiemethoden. Een voor ons ongekende therapie was waxtherapie. Eerst werden de handen enkele keren ondergedompeld in warme wax, dit moest 20 minuten inwerken. De aangedane hand werd in een plastic zak gestoken en vervolgens in een handdoek gewikkeld. Waxtherapie zou de spieren soepeler maken, pijn reduceren, stijfheid verminderen, de bloedcirculatie verbeteren en goed zijn voor de huid. In België hebben we hier nog nooit van gehoord. Na de waxtherapie werd de hand gemobiliseerd en moest de patiënt enkele krachtoefeningen uitvoeren. De behandeling verliep voor alle patiënten gelijkaardig.

Waxtherapie

Enkele voorbeelden van therapiemiddelen:

DSCN1656  DSCN1649DSCN1651

Verder kregen we nog extra informatie over zowel gestandaardiseerde als niet gestandaardiseerde assessments, waaronder de QuickDash. Dit gestandaardiseerd assessment brengt de symptomen en de mogelijkheden tot uitvoeren van dagelijkse activiteiten in kaart. Patiënten moeten steeds een score geven van 1 (geen moeilijkheden) tot en met 5 (onmogelijk). Sofie kreeg van de ergotherapeut verschillende brochures mee met oefeningen voor de hand. Deze oefeningen worden aan de patiënt meegegeven, zodat deze thuis kan oefenen. Aangezien patiënten maar vijf sessies ergotherapie voorgeschreven krijgen, is het belangrijk dat ze na deze sessies thuis verder blijven oefenen.

In de namiddag mochten we meelopen met Cheryl. Zij staat op de afdeling orthopedie. Ze ging langs bij een man met verschillende fracturen aan het bekken, waardoor hij momenteel bedlegerig is. Ze deed een ergotherapeutisch intakegesprek om een beeld te kunnen vormen van de thuisomgeving van de patiënt en na te gaan of eventuele aanpassingen noodzakelijk zijn. In Malta is het zo dat patiënten op de afdeling orthopedie maximum drie dagen na de operatie naar huis gaan. Hierdoor bestaat de rol van de ergotherapeut vooral uit het geven van advies naar aanpassingen en hulpmiddelen toe. Er wordt gestart met tijdelijke aanpassingen, zoals een toiletverhoger.

Na deze vermoeiende week hebben we nu twee dagen tijd om Malta verder te verkennen.

 

 

2 gedachten over “Bezoek aan het Mater Dei Hospital

  1. Ik lees dat jullie het erg naar jullie zin hebben en dat jullie toch wat nieuws bijleren.Het moet een hele ervaring zijn voor jullie .Neem nu maar gerust enkele daagjes verlof en genieten verder is de boodschap !

  2. Leuke & interessante bezoeken dat jullie doen dames!
    Geniet er nog tenvolle van en tot over 3 dagen op de luchthaven! 😀
    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *