Forget about the price tag!

“We just wanna make the world dance” ~ Price tag – Jessie J

Here I am, this is me, there’s no where else on earth I’d rather be.

Hoewel ik toch graag zou starten met mijn bevallingen! Die administratie hier is toch niet te doen! Ze sturen je van paaltje naar de muur en naar een andere paal in een andere straat (bij wijze van spreken). SANC moet 1 briefje uitschrijven, blijkt dat ik nog veel te veel betaald heb ook, dus WAAR doen ze toch moeilijk over??? Bezie dat dan als geld om het sneller in orde te krijgen … maar nee. Kipkes!

Valentijn is ook gepasseerd en we hebben allemaal superleuke geschenkjes voor elkaar gekocht! Dikke knuffel aan the girls voor het geweldige gezelschap dat ze mij elke dag geven ^_^.

Hoe dan ook, heb ik de voorbije weken me toch hier en daar nuttig bezig gehouden en zoek ik dingen om te doen, waar ik toch enorm van kan bijleren. Natuurlijk doen we ook leuke dingen naast de stage-uren. Ik help nog steeds af en toe op de baby-haven en daar heb ik nu de vrouwen even up to date gebracht met de SOA’s en anticonceptiemiddelen. De helft viel gewoon uit de lucht. Merkwaardig. Daaraan zie je ook hoe ‘armzalig’ de educatie rond seksualiteit ligt in Z-A. Natuurlijk moet je als vroedvrouw heel veel GVO geven (gezondheidsvoorlichting en -opvoeding), dus probeer ik dat overal wel wat te doen, om toch enkele vrouwen te informeren. In het crisis pregnancy centre geef ik voorlichting over de mijlpalen in de ontwikkeling van de baby’s en geef ik kleine sessies babymassage, die ik ook bij Michelle (mijn supervisor hier) meevolg. Daarna doe ik weer zwangerschapstesten bij jonge meisjes en vrouwen. Daar ben ik al gepromoveerd tot diegene die de uitleg over HPV mag doen. Daar maak ik dan gretig gebruik van om wat medische achtergrond te geven. De meisjes weten gewoon niets. ALS ze al een anticonceptiemiddel gebruiken, is het vaak de 2 maandelijks injectie. Hiervan hebben sommige meisjes bijwerkingen, waardoor ze hiermee moeten stoppen. Als ik hen dan vraag of ze weten welke andere opties ze hebben, krijg je zonder twijfel, een nee. Ook heb je meisjes die tijdens de periode van hun injectie komen voor een zwangerschapstest… Blijkbaar laten ze een injectie zetten, zonder te beseffen dat dit er voor zorgt dat ze niet zwanger kunnen geraken… again my point: ignorance. Ik probeer dus zoveel mogelijk extra informatie te geven aan de meisjes en probeer hen ook op te vangen als de test dan toch positief terugkomt. Dit was het geval vorige week. De test kwam positief terug en ze was helemaal in de war. Gelukkig hebben we geprobeerd om meteen de basis te geven om een band met haar baby te creëren, waarna ze toch wel geïnteresseerd was in de ontwikkeling en haar zwangerschap. Het is voor vele van deze meisjes een schok en vooral ook ongewild. Jammer genoeg gebruikt ook 90% van deze meisjes geen enkele vorm van anticonceptie en laten we dan nog niet beginnen over SOA’s.

Bij Michelle volg ik mee de prenatale lessen en geniet enorm van de manier waarop ze deze brengt. Ook de babymassage is een topper!

Vandaag ging ik observeren in het ultrasound center. Wat een rijke plek is me dat! Ik heb wel enorm veel gezien en geleerd over echografie en zal daar waarschijnlijk nog eens terugkeren! Wauw! Het geslacht bepalen van de baby is ondertussen al één van mijn nieuwe skills.

Dit blogbericht heet niet voor niets ‘forget about the price tag’. Het is hier gewoon allemaal ZO goedkoop. Vorige week even een reflexcamera gekocht, voor nog niet de helft van de prijs in BE. Gekke dingen hier! Ook het eten is supergoedkoop, daarom waarschijnlijk dat het avondmaal bestaat uit rijst en gratin en dan aardappel in de schil en dan butternut en dan vlees EN dan een beetje groenten (of een hamburger). 😀 We zijn ook naar een leuk marktje geweest en we gaan vanavond terug. We = Karolien en ik, want de andere meisjes zijn op weekend naar Kaapstad.

Morgen start ik in Dora Nginza hospital om te observeren in de verloskamer. Dit is een public hospital. Ik ben benieuwd wat ik daar allemaal ga zien. Verder sta ik dit weekend op de spoed in een publiek ziekenhuis. Dit wil zeggen: steekwonden, schotwonden enzovoort. Horror, maar dat zorgt voor wat actie!

That’s it for now.

Om af te sluiten enkele woorden in Xhosa: LAMBILE IHASHE  (ik heb honger paard). Dit is mijn eigen interpretatie 😀 .

xXx