Skip to content

2 maart 2016

Healthcare center – baarmoederhalskanker screening

Vandaag vond in het healthcare centre de screening van baarmoederhalskanker plaats. Dit gebeurde door de VPK aan de hand van een uitstrijkje (pap smear techniek). Het is de derde keer dit jaar (sinds November 2015 tot nu) want de vooropgestelde doelstelling werd niet bereikt (40% van 1,200 vrouwen). Het healthcare centre heeft al deze vrouwen uitgenodigd maar niet iedereen wil komen. In het verleden gaf het healthcare centre een cadeautje voor mensen die langskwamen. Dit had een positief effect. Nu is dit om budgettaire redenen echter niet meer mogelijk en dit vertaalt zich rechtstreeks in de lagere opkomst.

We denken dat de vrouwen ofwel verlegen zijn ofwel niet therapietrouw zijn. Er is deze week ook een VPK van een ander healthcare centre gekomen om te helpen want sommige patiënten willen niet dat de vpk uit het lokale healthcare centre hen controleert. We denken dat ze verlegen zijn omdat ze elkaar goed kennen en liever vreemde mensen hebben om hun blaarmoederhals te laten checken.

De patiënten liggen vlak op hun rug met gespreide benen op de metalen steun op het einde van het bed. De vpk brengt het speculum in en zoekt naar de blaarmoederhals, haalt vervolgens met de specula wat slijm uit de hals en smeert het op de glazen slide en laat het in 95% ethyl alcohol voor een uur om het slijm te fixeren op de slide. Daarna haalt ze de slide uit de 95% ethyl alcohol en laat het drogen. Daarna wordt deze verpakt en naar het labo in het ziekenhuis in de stad gestuurd.

Tijdens deze screening heb ik de patiënten geholpen met de positionering op het bed, hen uitgelegd dat ze geen pijn zullen hebben en moeten ontspannen en hen verder begeleid.

BM1 BM2 BM3 specula  

Speculum                                                            Specula (om slijm te verzamelen)

BM5 BM4 BM6  BM7   

Slide wordt in de 95%ethyl alcohol gelegd. De paperclip wordt gebruikt om te verhinderen dat de slides aan elkaar zouden plakken.

BM8

Verpakken van de slides en namen opschrijven.

Read more from Nieuws

Share your thoughts, post a comment.

(required)
(required)

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments