Halfweg

5/05/2018

Reeds de helft van mijn tijd hier is voorbij, dat is wel even slikken! Maar zoals ze zeggen le temps s’envole pendant qu’on s’amuse. Het is ook sowieso mede door die lange stagedagen die ik hier loop. Er gebeurt bovendien zo veel gedurende 12 uur, dat het moeilijk is om te beslissen waarover ik jullie wil schrijven.

Ik wil allereerst nog eens benadrukken dat ik echt ongelooflijk blij ben met mijn dienst. Er zijn zodanig veel nieuwe dingen voor mij om bij te leren, dat ik echt niet mag klagen.
Het eerste waarover ik vandaag graag wil schrijven is mijn allereerste bloedtransfusie! Het ging om een patient met een hemoglobine gehalte van 7.9, wat dus aan de lage kant is. Ik wil jullie niet overladen met details, dus ga het kort proberen houden. Het belangrijkste bij een bloedtransfusie hier, is dat je het donor bloed op voorhand test met het bloed van je patiënt. Dit doen we aan de hand van een pre-transfusie controle kaartje. Hierbij trachten we de compatibiliteit van ABO-bloedgroepen vóór transfusie nog eens te bevestigen, zo zijn we zeker dat er geen afweerreacties optreden. Indien alles in orde is, beginnen we de transfusie heel rustig. Het eerste kwartier verlaten we de kamer niet, om de toestand en parameters van de patient goed in het oog te kunnen houden. Na het eerste half uur hernemen we de parameters, en zo gaan we verder tot dat de transfusie voltooid is.
Verder is het ook belangrijk om steeds een infuusleiding met filter (anticoagulantia) te gebruiken, zodat we voorkomen dat het bloed zou stollen, en ook steeds alvorens en achteraf de katheter met NaCl 0,9% te laten doorlopen om de leiding te spoelen. Ik ben alleszins heel blij dat ik dit eens heb mogen meemaken, en vooral dat alles goed verlopen is.

Mijn eerste bloedtransfusie – voorbereiding

Mijn eerste bloedtransfusie – compatibiliteitstest

Mijn eerste bloedtransfusie – Resultaat test OK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder wil ik graag nog vertellen over een bepaalde techniek die ik hier heb bijgeleerd van een gastro-enterologe. Tijdens een wondzorg merkten we nogal wat roodheid en hematoom-vorming op en rondom het litteken. Hierop raadde de chirurge ons aan om kompressen gedrenkt in een mengsel van lauw fysiologisch water en alcoholische oplossing op het litteken te plaatsten, dit zou de roodheid laten wegtrekken en hematoom vorming tegengaan. Ze vertelde bovendien, dat ze deze techniek heeft geleerd van de “ancien” verpleegkundigen waar zij als dokter in wording bij stage liep. Dit probeerden we twee keer per dag te herhalen, en inderdaad een dag later was de roodheid grotendeels weggetrokken.

Wonde alvorens toepassen wondzorg

Wonde achteraf

 

 

 

 

 

 

Dit waren twee kleine fragmenten uit een boeiende week.
Ik heb gisteren bovendien met een andere collega mogen samenwerken, meer bepaald met een volledig ander team! Dit komt omdat ik mijn stagedagen wat heb aangepast, in overleg met de hoofdverpleegkundige (wat hier “le cadre de soins” wordt genoemd), aangezien mijn vriendje volgend weekend komt (!!!), en ik anders de volledige dagen dat hij hier zou zijn, had moeten werken… Dit heeft dus als gevolg dat ik 3 dagen met een volledig ander “equipe” mag werken. De andere collega’s vallen echter al even goed mee als mijn oorspronkelijke collega’s. Ik heb nauw samengewerkt met Jeanne, een vers van de pers afgestudeerde verpleegkundige, waar ik enorme bewondering voor heb. Ze is namelijk heel capabel, en ik hoop met heel mijn hart dat ik ook zo mijn plan ga kunnen trekken wanneer ik mijn diploma in handen heb!

Ps, Ik schrijf jullie vandaag vanuit Café Lomi. Zeer aan te raden voor alle ijskoffie liefhebbers!