Ergo in the picture

Speciaal voor de ergotherapeuten onder ons en de nieuwsgierige andere mensen, volgt nu een berichtje over ons ergotherapeutisch handelen in Gouden Hart. Wat doen wij nu in hemelsnaam op school?

We halen de kinderen uit groep 2 (oudste kleuters) en groep 3 (eerste leerjaar) uit de klas om individuele begeleiding op niveau (wat we bij aanvang door assessment in kaart hebben gebracht) te geven.

Allereerst werken we met de kinderen rond voorbereidend en aanvankelijk schrijven. Bij velen is de schrijfmotoriek onvoldoende, waardoor we ons focussen op het schrijven van arcades en guirlandes (‘lussen’ en ‘brugjes’). Bij de zwakke leerlingen doelen we op het correct schrijven van het blokschrift (vergelijkbaar met getypte letters). In groep 3 leren de kinderen momenteel het blokschrift aan, wat we in het begin niet goed begrepen. Wij snapten niet waarom kinderen eerst het blokschrift moeten aanleren, om daarna nog eens het krulschrift (schoolschrift) te leren. Na vele pogingen, hadden we dan uiteindelijk vorige dinsdag een gesprek met Ellie, de dame die het blokschrift aanbracht in de klas. In dit gesprek werd alles duidelijk: het blokschrift wordt aangeleerd om het leesproces positief te beïnvloeden. Voor de zeer zwakke kinderen wordt het anders moeilijk om een letterbeeld te vormen, gezien een letter er anders kan uitzien in krulschrift. Bij diegene die wel de mogelijkheid bezitten, zullen we starten met het aanleren van het krulschrift. De zwakke kinderen blijven het blokschrift verder aanleren en pas nadien kan geëvalueerd worden of het mogelijk is hun al dan niet het krulschrift aan te leren.

Naast schrijven, werken we ook op het rekenen. Wij zullen de focus leggen op het getalbeeld tot 10 en enkele rekenbegrippen (evenveel, niet-evenveel, meer en minder).  Hiervoor maken we gebruik van Rekentrappers. Rekentrappers bevat een gestructureerde handleiding waarin de volgorde van het rekenen en de manier van aanbrengen naar het kind toe wordt weergegeven. We kochten de hele reeks Rekentrappers aan voor de kleuterklas en groep 3. Dit geeft ons een leidraad om het rekenen op een goede manier aan te brengen en kan in de toekomst ook intensiever toegepast worden door leerkrachten . Claudia was hier alvast heel enthousiast over en zei zelf dat vanaf volgend schooljaar er via dit systeem moet gewerkt worden. We hopen dat onze investering (met jullie bijdrage door de wafelbak) ook daadwerkelijk in de praktijk wordt omgezet.

Als laatste komt er ook één kindje uit groep 1 (jongste kleuters) op therapie bij Glenn om te werken rond een correcte kniptechniek. Wegens een motorische beperking in zijn handje lukt knippen helemaal niet.

Naast individuele therapie, hebben wij op woensdag en vrijdag een educatieve dag (wegens afwezigheid van lokalen door de logo die langskomt). Op deze dagen maken we educatief materiaal voor de leerkracht in de klas en voor onszelf in de therapie, en brainstormen we over therapiemogelijkheden. Verder organiseren wij ook de gym op vrijdag voor de onderbouw (groep 1 tot 4), wat niet enkel voor de kinderen een hele inspanning blijkt te zijn (zeker in temperaturen van 30° ;-)).

Daarnaast gebeurt het weleens dat een juf onverwacht afwezig is. Op zo’n momenten worden we gepromoveerd tot juffie en meester van een klas. Dit kan onze planning weleens in de war brengen.

Ook nemen we deel aan de teamvergaderingen, wat elke keer opnieuw een heel chaotische ervaring blijkt te zijn. Hier kunnen ze echt niet efficiënt vergaderen. Momenteel wordt er elke week een vergadering georganiseerd rond een boek over autisme. Elke leerkracht moet hieruit een deel lezen en komen vertellen over wat het hoofdstuk gaat (wat meestal op 5min geklaard is). Dit vinden wij een heel jammere zaak aangezien heel wat kinderen kenmerken van autisme vertonen (en wij dus vinden dat elke leerkracht de volledige info uit zo’n boek wel kan gebruiken). Zo zie je dus dat hun kennis over verschillende aandoeningen heel minimaal is, wat dan ook te merken is in hun aanpak met de kinderen (en ze dan nog eens te lui zijn om een deel van het boek te lezen!). De rest van de vergadering is elke keer opnieuw een hele verassing, want voordien wordt er geen programma opgesteld. Daardoor kan elke leerkracht zomaar eens wat komen vertellen over een kind, een situatie dat zich heeft afgespeeld, … (met al de drama tot gevolg). Ook kijken leerkrachten niet echt naar het beginuur, maar staan ze er wel op om tijdig door te kunnen (14u en niet later).

Afgelopen vrijdag hadden we ook een training (voor ons een studiedag ;-)) rond communicatie en teamwerking, gegeven door een Nederlandse dame van Eigenwijze Vrouwen. Dit bleek een heel interessante en leuke ervaring te zijn, waarbij heel wat aandachtspunten naar voren kwamen (hopelijk wordt hier nu ook echt aan gewerkt). Zo konden wij nu ook het vergader- en dossierprobleem naar voren brengen en hier een opzet geven naar hoe het beter zou kunnen. In groep zullen we hier in de toekomst een eerste aanzet toe geven.

Ook nemen we deel aan activiteiten en feestjes die door de school georganiseerd worden. Zo maakten we carnaval al mee en in de loop van de week Holi Phagwa. Daarnaast zijn er ook echt educatieve activiteiten zoals De Grote Rekendag die vandaag plaatsvond. Deze nationale rekendag stond in het teken van omgaan met geld en kinderen op een spelende manier kennis te laten maken met het rekenen. Ook dit was een hele fijne dag voor ons en de kinderen!

10443980_10204830292830473_8219406594062553682_n

20150209_103857SAM_101620150209_10143020150213_084315IMG_021411053204_789398547816203_3729828688631643323_n11025648_789400364482688_3764566410486730630_nIMG_0043IMG_0041

Hopelijk kunnen jullie nu een beeld vormen van wat wij hier allemaal uitspoken op stage! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *