Holi Phagwa

Lang geleden regeerde in India de machtige demonenkoning Hiranyakashup die heel erg slecht was voor zijn volk. De mensen waren bang voor hem en aanbaden hem als een god. Zijn zoon Prahalad weigerde zijn vader te aanbidden, omdat hij van mening was dat niet zijn vader, maar Vishnu – de beschermgod van het heelal, die waakt over het welzijn van de mensen – zijn god was. De koning probeerde vanaf dat moment zijn zoon te doden. In het paleis woonde ook een zus van de koning: Holika. Van haar werd verteld dat ze een heks was en veel toverkunsten kende. Holika had gehoord van de ongehoorzaamheid van Prahalad en ze bedacht een boos plan. Hiermee ging ze naar de koning: “Ik zal naar uw zoon gaan en hem vertellen dat ik ook stiekem Vishnu vereer. En ik zal hem voorstellen om samen een offer aan Vishnu te brengen door met z’n tweeën op een brandstapel te klimmen, maar zelf trek ik een onbrandbaar kleed aan, zodat alleen Prahalad zal verbranden”. Op de avond van de verbranding waren veel mensen naar het plein voor het paleis gekomen. Maar toen Holika en Prahalad op de brandstapel stonden en de brandstapel aangestoken werd, bleek dat de heks Holika in de vlammen omkwam en Prahalad stralend om zich heen keek. Vishnu verscheen in de gedaante van een half leeuw/half mens en verscheurde de koning. De mensen op het plein waren blij, dansten en zongen omdat Holika verbrand was en Prahalad nog leefde. De Hindoes vieren Holi Phagwa ieder jaar op het moment dat de winter zich ontpopt in de lente, wat de symbolische betekenis achter het verhaal weergeeft.

… en ook wij vierden Holi Phagwa in Paramaribo (voor een feestje zijn we altijd te vinden ;-)) gezien het grote aantal Hindoestanen.

Op school… (elke feestdag wordt hier dubbel gevierd: op school en thuis = 2 dagen feest voor ons ;-))

Goed voorbereid trokken we naar school: witte t-shirt, slechte kleren en gekleurd poeder. Het dagprogramma zag er als volgt uit:
• 8u: ochtendgym (appels plukken :-D)
• 8u15: stagiaires leggen het verhaal op een verstaanbare wijze uit (goed gelukt :-D)
• 8u30: puzzelstukjes knutselen om met de hele school een grote puzzel te maken
• 9u30: pauze
• 9u45: spelletjes in groep om een toegangsticket te verdienen tot het Holi Phagwa feest
• 10u45: röti eten (heerlijk, om 10u45 ;-))
• 11u: het grote poederfeest! 😀
Zowel voor de kinderen als voor ons werd het een zeer fijne en kleurrijke dag. Iedereen amuseerde zich rot! Wonder boven wonder zagen we er vrij snel weer als tevoren uit (zelfs onder een koude douche ;-)). Dit bleek echter slechts een voorbereiding te zijn op de officiële feestdag: Holi Phagwa op 6 maart.

SAM_1176

Donderdag staat ook gelijk aan salsa. Na weer heel wat leuks geleerd te hebben, gingen we onze moves weer oefenen in Havana. Met een hoop leuke mensen zetten we de feestdag geslaagd in…

In de stad…

Vrijdagnamiddag trokken we even voorbereid als de dag ervoor richting de Palmentuin. Op 5 minuten tijd hingen we vol van kop tot teen. Of je de mensen nu kende of niet, iedereen kwam je begroeten met kleurstof in de hand. Wat een feestje was het daar! Iedereen was er vrolijk, er werd heerlijke muziek gespeeld en op het podium speelde er zich van alles wat af. s’Avonds gingen we met de groep (Belgen, Nederlanders, Duitsers: van multiculturaliteit gesproken ;-)) lekker eten in de Zanzibar, waarna we het feestje verder zetten op het Onafhankelijkheidsplein. De DJ’s wisten heel Paramaribo op zijn kop te zetten! Eens thuisgekomen, kon het wassen en schrobben beginnen. Glenn de douche in, Lore en Jolien het balkon op met een emmer warm water en een klont zeep. Eén uur later: Lore overtrokken met een roze schijn, Glenn met poeder in zijn oor en Jolien met een mooie groene rug. De volgende halte werd de douche voor Lore en Jolien (Glenn was hier weliswaar al uit ;-)) om hun haar te wassen. Het haar kwam er redelijk proper uit, enkel op de hoofdhuid is er nog wat kleur te bespeuren. Uiteindelijk gaven we het schrobben op en legden we ons neer bij ons kleurrijke lichaam. 😉

We hadden twee fantastische dagen om nooit meer te vergeten…

Shubh Holi!

20150306_173325 20150306_174253 20150306_152051 20150306_165303 20150306_214516

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *