Volgkindjes

Bij aanvang van de stageperiode kozen we uit de kindjes die we begeleiden elk een volgkindje. Voor dit kind werken we een volledig ergodossier uit. Naast onze volgkindjes werken we ook zeer intensief met andere kindjes uit groep 2 en 3.

Het volgkindje van Jolien heeft Gilles de la Tourette en zit in groep 3 (niveau eerste leerjaar).. Elke dag opnieuw ontdekt ze nieuwe vocale en motorische tics bij S., wat het werken met hem heel interessant maakt. Tijdens de therapie is dus altijd wat te beleven: fluiten, knipperen in de vingers, spartelen met de voetjes, keelgeluidjes maken, ‘rrrrr’, … ;-). S. kan zich bijgevolg moeilijk concentreren in de klas door de vele prikkels die op hem afkomen. Individueel werken met hem in een rustige omgeving blijkt echter een heel positieve invloed te hebben. In de ergo is hij bezig met rekenbegrippen, het getalbeeld tot 10 en het schrijven van lussen. Aan de hand van werkblaadjes en uitgewerkt materiaal wordt hier volop aan gewerkt (met resultaat :-D). Ook het beloningssysteem slaat enorm aan, wat hem extra motiveert tijdens de therapie (auto’s en stickers kunnen toch wonderen verrichten! :-D)

Lore haar volgkindje is een meisje van negen jaar die in Gouden Hart naar school gaat omwille van een leerachterstand die zich voornamelijk uit op vlak van rekenen. Momenteel zit zij in groep 3 (niveau eerste leerjaar), waar er onvoldoende mogelijkheden zijn om een verdere ontwikkeling te stimuleren. Een diagnose is er niet en door een beperkt dossier is het in de eerste plaats zoeken naar het niveau van het kind. Aan de hand van de KOEK en een zelfontwikkeld assessment voor rekenen, is gebleken dat A. een enorme achterstand heeft wat betreft het rekenen. In de mate van het mogelijke, komt A. dagelijks bij de ergo waar er gewerkt wordt aan de getallenkennis van 1 t.e.m. 10. Dit probeert Lore als ergotherapeut te verwezenlijken aan de hand van verschillende materialen, die aanwezig zijn in de school of die zelf ontwikkeld werden. Via op maat gemaakte therapieën, waar visualisatie centraal staat, streef ze naar een positieve vooruitgang. Met deze individuele benadering, wordt eveneens aandacht besteed aan de sociale vaardigheden, die in mindere mate ontwikkeld zijn.

Bij het volgkindje van Glenn is er een vermoeden van autisme. Het vermoeden komt vrij duidelijk naar voor aangezien ze structuur nodig heeft, moeilijkheden heeft in de omgang met leeftijdsgenoten, extreme passiviteit vertoont, weinig toegang geeft aan anderen, … Aangezien A. verliefd is op Glenn (ze heeft haar liefde reeds verklaard :-p) heeft hij veel invloed op haar waardoor er in de individuele therapie veel te bereiken valt. Ze komt naar de ergo aangezien ze geen inzicht heeft in de reken – en schrijfvaardigheden, door afwezigheid van structuur en extra begeleiding in de klas. A. heeft nood aan individuele begeleiding buiten de klas om de externe prikkels zoveel mogelijk uit te schakelen en zo haar aandacht en concentratie vast te kunnen houden. Glenn werkt voornamelijk aan haar basis rekenvaardigheden, ruimtelijke begrippen en blokschrift. Het leren van blokschrift is aanvullend op wat A. krijgt in de klas.

Zo zie je maar dat via individuele begeleiding er heel wat te bereiken valt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *