One problem, multiple solutions

Hej allesammen!

Volgende update vanuit het iets zonnigere Esbjerg!

Alles verloopt goed hier. Ik heb samen met mijn mentor veel planwerk gehad om een vast schema samen te stellen, maar dit is nu op zijn poten terecht gekomen. Ik ben elke week op 3 verschillende stageplaatsen. Mijn weekschema ziet er als volgt uit:

  • Maandag: een hele dag meevolgen in het Kommunikation & Hjaelpemidler center. Dit zijn verschillende kleine teams van specialisten die zich bekommeren over specifieke of unieke casussen over het hele gebied van Zuid-Jutland. Ze worden gecontacteerd door therapeuten voor hun specialisatiekennis en verzamelen deze kennis door het grote gebied waarin ze actief zijn (en dus de grote hoeveelheid aan casussen). De teams zijn gespecialiseerd in communicatie- en hulpmiddelen voor de werkplaats, auto’s, woningen, kinderen, gehoor, hulpmiddelen die op het lichaam gedragen worden, lezen, schrijven, tellen, zitten (voornamelijk voor rolstoelen), spreken (met of zonder hersenletsel) en zicht. Elke week volg ik een casus met een andere therapeut en bespreken we deze. Het is een hele interessante stageplaats en ik leer hier veel over verschillende ergotherapeutische rollen in specifieke gebieden van het menselijke handelen.
  • Dinsdag: een dag training in verschillende rehabcenters in de Kommune. Ik volg mee met 2 ergotherapeuten die in verschillende rehabcenters geriatrische cliënten begeleiden met het behouden of verbeteren van bepaalde functies.
  • Woensdag: hele dag meevolgen in een rehabcenter voor intensieve revalidatie van de hand en onderarm en cliënten die een CVA gehad hebben. Het is een dagrevalidatiecentrum waar de cliënten elke dag of een paar dagen per week langskomen en revalideren. Er zijn in dit centrum zowel ergo- als kinesitherapeuten aanwezig die instaan voor de revalidatie van de cliënten.
  • Donderdag: huisbezoeken bij cliënten die net terugkomen van het ziekenhuis. Ik volg een therapeut die de cliënten revalideert in hun thuisomgeving. Dit zijn uiteenlopende casussen.
  • Vrijdag: Praktijklessen in de voormiddag. Ik ga op vrijdag naar praktijklessen over verschillende onderwerpen waar een ergotherapeut vaak mee in contact komt. Sommige van deze onderwerpen zijn: klinisch redeneerplan opstellen, transfers, decubitus, hoe reflecteer ik over interventies,…

Ik leer heel erg veel bij over de verschillende structuren in de Deense gezondheidszorg en hoe deze allemaal met elkaar verbonden zijn. De manier hoe ze te werk gaan is niet steeds dezelfde als in België, maar het resultaat is hetzelfde. Daarom ook de titel van dit blogbericht en de kern van mijn leerervaring hier: “One problem, multiple solutions”.

Tot de volgende update!

Vi ses igen!

Thiebout