‘Hygge’

Hej igen!

Vandaag een update over hoe de ‘hygge’ cultuur, waar Denemarken voor bekend staat, in de gezondheidszorg terugkomt. De cultuur waarin aan gezondheidszorg gedaan wordt, is immers altijd verwerkt in de dagelijkse praktijk.

In de ‘hygge’ cultuur staat het gevoel van gezelligheid, samenzijn en verbondenheid centraal. Dit wordt weerspiegeld in de manier waarop de ergotherapeuten en gezondheidszorgwerkers in het algemeen omgaan met hun cliënten. Ergotherapeuten beginnen altijd eerst met de wensen van de cliënten en met hun omgeving. Ze verkiezen de top-down benadering boven de bottom-up benadering. Het einddoel van het herstel- of verzorgingsplan is bijna altijd gelinkt aan het participeren in de maatschappij en het kunnen uitvoeren van handelingen die bijdragen tot het gevoel van ‘hygge’. De werksfeer gaat ook altijd uit van een nauwe samenwerking met elkaar, een goede inter- en intradisciplinaire werking, verbondenheid en samenhorigheid. Dit gevoel wordt door de therapeuten ook overgebracht naar de cliënten.

Ik heb dit gevoel vanaf dag één mogen ervaren en ik merk ook dat dit een positieve impact heeft op de cliënten. Dit is in België ook aanwezig, maar in Denemarken staat het meer op de voorgrond. Er wordt ook veel tijd vrijgemaakt om aan ‘hygge’ te doen: Een kop koffie samen met iedereen, samen eten en vrije tijd samen doorbrengen zijn belangrijke sociale gelegenheden om het ‘hygge’ gevoel te versterken.

Ikzelf ben heel gelukkig hier, mede door de ‘hyggelige’ atmosfeer op de werkvloer en de gastvrijheid van de cliënten en mensen in het algemeen!

Stay tuned voor de volgende update!

Vi ses!

Thiebout