Recent hadden we de kans om een bijzondere dag mee te maken, twee ergotherapie studenten van de Finse universiteit organiseerden een therapie voor twee kinderen van vier jaar. In de voormiddag bereidden de studenten de therapie voor, waarbij wij meer te weten konden komen over nieuw materiaal waarmee wij nog niet bekend waren en dat hier wordt ingezet in de therapie. Dit gaf ons een geweldige kans om te leren over verschillende tools en technieken die in de praktijk gebruikt worden.
In de namiddag mochten we de therapie van twee kinderen bijwonen. De focus lag vooral op rompbalans, lichaamscoördinatie en lichaamsbesef. De oefeningen werden op een speelse en interactieve manier gepresenteerd. Zo moesten de kinderen bijvoorbeeld in een buis klimmen en eruit komen, of rollen in de buis met kracht vanuit hun romp. Er waren ook andere activiteiten, zoals het wiegen op een schommel met hun romp en het vangen van insectenkaartjes met een vliegenmepper.
Deze therapieën werden aangeboden door studenten aan de universiteit, zodat zij de kans kregen om in de echte praktijk te oefenen. Daarnaast biedt dit de families van de kinderen een goedkopere manier om hun kind ergotherapie te laten volgen, wat zeker een meerwaarde is voor veel gezinnen.
Deze ervaring was ontzettend leerzaam en inspirerend, en het gaf ons nieuwe inzichten in hoe ergotherapie op een speelse manier kan bijdragen aan de fysieke ontwikkeling van kinderen.