Clinical placement Danaé

Ik sta in een dagkliniek op raadplegingen. Elke dag is zo verschillend , zo ook de patiënten. Ik sta regelmatig op snelle raadplegingen of ook acute raadplegingen genaamd. Iedere patiënt krijgt dan exact 15 minuten. Als er verder onderzoek nodig is, dan verwijzen we ze door naar het ziekenhuis. Deze mensen komen met heel basische dingen ( wat ik al gezien heb op school), dus ik kan er heel veel doen. Wat ik merk is dat de anamnese hier is Zweden minder grondig is dan in België. Zo was er een patiënt die dacht dat ze een urineweginfectiehad. Ze moest regelmatig naar het toilet en had pijn bij het plassen. Dat was voor de verpleegkundigen hier genoeg informatie om de diagnose van urineweginfectie vast te stellen. Ze vragen niks over geur, kleur, helderheid,….

Ik sta regelmatig ook op wondzorg, waar ik ook zoveel fouten zie. Wonden niet (goed) reinigen, niet ontsmetten. Meestal doen ze er gewoon hydrogel op en dan een kompres of absorberend verband en dat is het. Ik heb ook al met COPD/ astma patiënten mogen werken, waar ik vooral ademhalingstesten moest afnemen en interpreteren. Aan de hand daarvan moest ik dan hun behandeling samenstellen. Zoals reeds vermeldt is elke dag verschillend. De verpleegkundigen proberen me elke dag van plaatst te veranderen. Ik heb al op volgende raadplegingen mogen staan: acute raadplegingen, raadgeving, COPD en astma, Diabetes, geriatrie, fysiotherapie, wondzorg.

Volgende week staat er pediatrie, lifestyle, wondzorg, acute raadpleging en patiënten met dementie op het programma. Dit is dan ook de laatste week van mijn eerste stageperiode. Er was ook even tijd om uit te rusten tijdens het paasweekend, want studenten aan de universiteit hier hebben geen paasvakantie. Ik maakte even tijd om het prachtige Stockholm te gaan bezoeken.

Zweden is alvast een aanrader om je stage te doen, ongeacht waar je staat. Maar zeker en vast ook om te bezoeke