Ja ergotherapie, hoe ziet dat er hier uit…
We kregen bij aankomst de magische sleutel van de enige echte ergokast en mochten ons volledig uitleven. Papier, verf, scharen, puzzels, potloden, stiften, ballonnen,…
Hoe kunnen we dat inzetten bij onze kindjes?
Al de kindjes in de instelling hebben in meerdere of mindere mate een beperking. Zo zijn er kindjes met het Foetaal Alcohol Syndroom, Cerebral Palsy, Ziekte van Duchenne, Syndroom van Down, Syndroom van Marfan, hartproblemen, prematuriteit,…
Het grootste deel van de dag verblijven ze in de speelruimte waar aardig wat speelgoed is, maar ze jammer genoeg weinig gestimuleerd worden op vlak van fijne motoriek. Onze ergoharten braken meteen. “Moeten kindjes niet zoveel mogelijk prikkels krijgen of gestimuleerd worden tot al deze vaardigheden?” Dus schoten we in actie!
Vorige week startten we al met het sorteren van rietjes op kleur. (Blauw = Niebieski, Geel = żółty, Rood = Czerwony) Dit vroeg al heel wat fijnmotorische en cognitieve inspanningen en het lukte al wat beter bij het ene dan bij het andere kindje.
Nadien, tijdens een volgende sessie, gingen we een stapje verder. We lieten de kindjes de rietjes op een ijzerdraadje rijgen. Wat waren ze geconcentreerd aan het werk! Oog-handcoördinatie, bimanueel handelen, alle soorten grepen en een herkenning van enkele basiskleuren. Go Go Go!
Maar het zijn niet alleen maar saaie en fijnmotorische oefeningen. Ook verven en stempelen is leuk en stimuleert hen tot de prikkels die kinderen van hun leeftijd verdienen. Met een motorische en cognitieve achterstand is dit zeker aangewezen! We verblijven in een heel katholieke instelling waar ze zich volop voorbereiden op Kerstmis. Ook wij houden ons aan dit thema!
Prikkels, prikkels en nog eens prikkels. Wekelijks wordt er enkele keren specifiek gewerkt rond Sensorische Integratie (zie foto). De bedoeling is dat de kinderen zintuiglijke prikkels ervaren om deze nadien te verwerken in het zenuwstelsel. Zo worden ze aangespoord om doelgericht te handelen. Ook wordt er regelmatig met de kinderen gesnoezeld, maar helaas hebben we hier nog geen beeldmateriaal van. In deze snoezelruimte wordt er gebruik gemaakt van een verzameling sfeermateriaal dat gericht is op een selectief aanbod van prikkels. Dit is een primaire activering van gewaarwording.
En ook na inspanning is ontspanning zeer belangrijk! Dit is de eerder genoemde speelruimte waar de kindjes het grootste deel van de dag doorbrengen.
Kort samengevat: als ergo richten we ons vooral op Shantala massage, Sherborne, NDT Bobath, Sensorische Integratie, Snoezelen, ADL-training, stimuleren van (fijne) motoriek,…