Ergotherapii in Polskii!

Ja ergotherapie, hoe ziet dat er hier uit…

We kregen bij aankomst de magische sleutel van de enige echte ergokast en mochten ons volledig uitleven. Papier, verf, scharen, puzzels, potloden, stiften, ballonnen,…

Hoe kunnen we dat inzetten bij onze kindjes?

ergo-kast

Al de kindjes in de instelling hebben in meerdere of mindere mate een beperking. Zo zijn er kindjes met het Foetaal Alcohol Syndroom, Cerebral Palsy, Ziekte van Duchenne, Syndroom van Down, Syndroom van Marfan, hartproblemen, prematuriteit,…

Het grootste deel van de dag verblijven ze in de speelruimte waar aardig wat speelgoed is, maar ze jammer genoeg weinig gestimuleerd worden op vlak van fijne motoriek. Onze ergoharten braken meteen. “Moeten kindjes niet zoveel mogelijk prikkels krijgen of gestimuleerd worden tot al deze vaardigheden?”  Dus schoten we in actie!

Vorige week startten we al met het sorteren van rietjes op kleur. (Blauw = Niebieski, Geel = żółty, Rood = Czerwony) Dit vroeg al heel wat fijnmotorische en cognitieve inspanningen en het lukte al wat beter bij het ene dan bij het andere kindje.

Nadien, tijdens een volgende sessie, gingen we een stapje verder. We lieten de kindjes de rietjes op een ijzerdraadje rijgen. Wat waren ze geconcentreerd aan het werk! Oog-handcoördinatie, bimanueel handelen, alle soorten grepen en een herkenning van enkele basiskleuren. Go Go Go!

fijne-motoriek-rietjes-3fijne-motoriek-rietjes-4 fijne-motoriek-rietjes-overschuiven-1

Maar het zijn niet alleen maar saaie en fijnmotorische oefeningen. Ook verven en stempelen is leuk en stimuleert hen tot de prikkels die kinderen van hun leeftijd verdienen. Met een motorische en cognitieve achterstand is dit zeker aangewezen! We verblijven in een heel katholieke instelling waar ze zich volop voorbereiden op Kerstmis. Ook wij houden ons aan dit thema!

stempelen-vingers-onherk stempelen-met-spons-onher

Prikkels, prikkels en nog eens prikkels. Wekelijks wordt er enkele keren specifiek gewerkt rond Sensorische Integratie (zie foto). De bedoeling is dat de kinderen zintuiglijke prikkels ervaren om deze nadien te verwerken in het zenuwstelsel. Zo worden ze aangespoord om doelgericht te handelen. Ook wordt er regelmatig met de kinderen gesnoezeld, maar helaas hebben we hier nog geen beeldmateriaal van. In deze snoezelruimte wordt er gebruik gemaakt van een verzameling sfeermateriaal dat gericht is op een selectief aanbod van prikkels. Dit is een primaire activering van gewaarwording.

sensorisch-ruimte-2-onherken

En ook na inspanning is ontspanning zeer belangrijk! Dit is de eerder genoemde speelruimte waar de kindjes het grootste deel van de dag doorbrengen.

speelkamer-onherk

Kort samengevat: als ergo richten we ons vooral op Shantala massage, Sherborne, NDT Bobath, Sensorische Integratie, Snoezelen, ADL-training, stimuleren van (fijne) motoriek,…

All we do is work work work!

Om jullie een beter beeld te geven van ons verblijf/werkplaats…

Op het gelijkvloers bevinden zich vooral revalidatiezalen, de snoezelruimte, de keuken, onze kamer, eetruimte,….

Op de eerste verdieping verblijven de jongste kindjes. Hier hebben ze een speelruimte, slaapkamers, eetruimte, badkamers en therapielokalen.

Op het tweede verdiep verblijven de oudere kinderen (soortgelijk met de eerste verdieping)

instelling-3 instelling-1 instelling-2

Onze dag begint met het aanleren van het zelfstandig eten aan onze volgkindjes. Een hele opgave, want het is veel leuker het eten door te zaal te gooien dan in je mond te stoppen.

lore-kindje-eten-geven-onherkendbaar

Nadien is het onze beurt om te ontbijten. De rest van de voormiddag geven we Shantala massages (zie onderstaande foto), Sherborne en andere therapieën.

lore-shantala-massage-onherk

In de namiddag mogen we ons helemaal uitleven als ergo! We werken al spelenderwijs rond kleuren, aantallen, lichaamsdelen,… (ja hoor, allemaal in het Pools).

We geven de kindjes de kans om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan en terwijl  stimuleren we hun motoriek. Van een win-winsituatie gesproken! Dit resulteert in prachtige tekeningen: en fier dat ze waren! Iedereen in de instelling heeft hun tekeningen mogen bewonderen.

(Onderstaand kindje heeft heel de namiddag rondgelopen met zijn tekening om deze aan iedereen te laten zien)

kindje-tekenen-onher

Na inspanning volgt ontspanning. Onze jongste volgkindjes mochten de wereld buiten ontdekken. Ruiken, voelen, zien en horen. Hun zintuigen werden overspoeld door prikkels. Ook dit hebben we geweten, eens na de middag waren ze volledig uitgeput en wouden ze alleen maar slapen. Het kind in Jonas kwam terug (/nooit weggeweest) naar boven. Ook hij heeft zich rot geamuseerd op de draaimolen!

Leuke anekdote: Een kindje raapte een tak van een boom op en gaf deze aan Jonas. Dziękuje voor de tak zei Jonas. En plots viel Jonas zijn euro. Tak is namelijk ‘ja’ in het Nederlands en een tak in het Pools is gałęzi drzewa.

kindjes-buiten-spelen-onherkendbaar kindjes-schommel-tweeling-apart-onher kindjes-schommel-tweeling-samen-onherk jonas-wandelen-kindjes-onherk