Nieuwe maand, dus ook nieuwe studenten

Er is een student die afkomstig is van Parijs, maar gekozen heeft om in een Franse school in Brussel te studeren omdat hij dacht van zo het ingangsexamen te kunnen omzeilen, in Frankrijk. Enkel heeft hij de studies van ergotherapie in België onderschat (in Frankrijk is er misschien een ingangsexamen, maar eens je geaccepteerd bent studeer je zonder al te veel moeilijkheden af, citeer ik hem). Hij heeft voor zijn ergotherapie studies al gewerkt, woont nu in Lille en verwacht binnenkort een kindje, spannend!

De andere studente is afkomstig uit Polen, is ook afgestudeerd met een diploma Ergotherapie. Maar nu zou ze graag in Lille werken omdat ze haar vriendje heeft leren kennen in Lille (als ik het mij goed herinner, door de buitenlandse uitwisselprogramma’s). Nu wil ze graag haar leven verder uitbouwen in Lille/Frankrijk en hierdoor moet ze nu haar diploma Ergotherapie van Polen omvormen naar een diploma, dat geldt in Frankrijk. Dit betekent dat ze opnieuw haar studies zou moeten doen om daadwerkelijk een erkend diploma ergotherapie te krijgen. Dit is iets wat ze niet wil en om toch een diploma te krijgen moet ze nu een stage doen zodat ze een diploma orthopedagogie krijgt. Deze opleiding in Frankrijk lijkt het meest op haar studies in Polen, maar toch moet ze hier voor nog stagelopen bij ergotherapeuten.

Allemaal ingewikkelde regelingen.

Moest ik nu een diploma van ergotherapie in Frankrijk willen, zou dit geen enkel probleem zijn omdat ik daar al stage heb gelopen.
Dus moesten mensen geïnteresseerd zijn en graag in Frankrijk willen werken, hoeven ze enkel een stage te doen in een reëducatie- en readaptatiecentrum om alzo het diploma te kunnen verkrijgen. Dit na het behalen van het diploma in België en het behalen van voldoende punten tijdens die stage.