Toch een beetje toerist?

Hallo iedereen,

Net zoals elke student die aan de richting Ergotherapie begint bij Odisee kreeg ik in het eerste jaar te horen dat er een verplichte internationale ervaring bij de studie hoorde. Meteen begon ik te fantaseren over mogelijke bestemmingen en stageplaatsen. Ik zou het nooit geloofd hebben als iemand mij in dat eerste jaar had verteld dat er een dodelijke pandemie zou uitbreken en al mijn wilde plannen gereduceerd zouden worden tot een online project vanaf mijn bureautje. Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen dat dit een tegenslag was, maar zeker geen onbegrijpelijke wijziging gezien de situatie.

Samen met vijf andere studenten zijn we, in de plaats van de buitenlandse stage, aan een online project in ‘Klein Kasteeltje’ (Fedasil) begonnen. Dit is een aanmeldcentrum voor vluchtelingen in het hartje van Brussel. Voor het project hebben wij in duo’s activiteiten uitgewerkt voor de kinderen in het centrum. De begeleiders van het animatieteam, Buro Bizzi, rekenden ook op onze hulp in deze periode. Samen met Nina vormde ik een duo en wij besloten, in samenspraak met Buro Bizzi, om een wandelzoektocht uit te werken in Brussel. Het afgelopen jaar is online contact de norm geworden. Lessen, vergaderingen en zelfs ‘afspreken’ met vrienden gebeurt door middel van videobellen. Nog een extra online taak was dus zeker geen leuk nieuws maar, Nina en ik besloten om voor onze wandelzoektocht effectief naar Brussel te trekken. Samen zochten we een geschikte locatie, maakten we foto’s voor de zoektocht en bedachten we opdrachten die de kinderen zouden moeten uitvoeren tijdens de wandeling. Daarnaast hebben we ook tijd gemaakt om volop te genieten van ‘live’ sociaal contact, de schoonheid van Brussel en het goede weer. We namen een middagpauze en gingen iets eten op de Oude markt. Terwijl we daar in het zonnetje zaten te genieten van ons broodje, voelde ik mij toch even alsof we op een tropische bestemming waren. Inclusief de zonnebrand achteraf! Op dat moment beseften we ook dat het voor de mensen in ‘Klein Kasteeltje’ een heel moeilijke tijd moet zijn. Vluchten naar een ander land is sowieso al een traumatische gebeurtenis maar om het in deze omstandigheden te moeten doen … Het deed ons beseffen dat we het zo slecht nog niet hebben. Ook al konden we nu fysiek geen verschil gaan maken, we konden wel ons uiterste best doen om de kinderen daar een zorgeloze en plezierige dag te bezorgen. Na een productieve namiddag zijn we Brussel nog een beetje gaan verkennen, net zoals we in eender welk land zouden doen na een stagedag.

Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld reizen om een verschil te maken. En de buitenlandse ervaring? Die halen we later wel in!

Zonnige groetjes vanuit Brussel,

Marie

Geplaatst in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Toch een beetje toerist?

Klein Kasteeltje: Creatieve therapie – DEEL ‘de paasmand’

Dag allemaal,

Ik ben Alexis Tkindt en volg de opleiding ergotherapie. Ik zit momenteel in mijn derde jaar en heb zoals de meeste studenten niet één, niet twee maar drie keer mijn internationale project moeten wijzigen. Ik hoopte dat ik nog drie weken stage mocht lopen in het Klein Kasteeltje, maar ook dit is wegens de coronamaatregelen niet kunnen door gaan. Het was allemaal zeer emotioneel.

Hierdoor hebben we een vervangopdracht gekregen waarbij ik samen met vijf andere studenten creatieve activiteiten heb georganiseerd op afstand voor kinderen die in het Klein Kasteeltje verblijven.

Na een brainstormingssessie hebben Indra en ik (subgroep) samen gekozen om een paasmand te maken (voorbeeld zie foto). Met de feedback en steun van de Buro Bizzi-leden, Evelien De Wachter en Luc Vercruysse konden we waken over de noden van de kinderen bij het maken van onze activiteit (bijvoorbeeld structuur om veiligheid aan te bieden). Dit hebben we dan geïntegreerd via patronen die we aan de buitenkant van de paasmand hebben geplaatst. Ook gaven ze meer informatie rond de context, de doelstellingen enzovoort.

We waren niet aanwezig tijdens de activiteit maar we hebben wel een PowerPoint gemaakt met filmpjes om de activiteit stap voor stap uit te leggen en met een demonstratie bij elke stap. Dit hebben we dan doorgestuurd naar de Buro Bizzi-leden.

De paasmand versieren:

  • Voor de binnenkant van de paasmand te versieren, mochten de kinderen kleuren kiezen die te maken hadden met hun emoties. Hoe voelde de kinderen zich op het moment wanneer ze gingen beginnen ? Waren de kinderen blij, boos, droevig, enz. Hierbij gebruiken ze een knikker die in de mand wordt geplaatst en dan moeten de kinderen dit met een heen-en-weerbeweging de knikker laten ronddraaien in de verf die in de paasmand wordt geplaatst. Daarna doen zij dit nog met een tweede kleur.
  • Voor de buitenkant van de paasmand te versieren moeten de kinderen kleuren gebruiken van de eigen afkomst (begeleiders helpen hierbij). Op deze manier kunnen ze de eigen cultuur ook wat in de activiteit integreren. Ze gebruiken een penseel en verven de patronen in om zo tot hun vlag te komen.

Met deze paasmand moesten de kinderen dan allemaal eieren verzamelen aan de hand van opdrachten die ze moesten volbrengen binnen het Klein kasteeltje (of buiten indien dit mocht).

Ik vond het spijtig dat we de activiteit niet zelf hebben kunnen uitvoeren, maar ik ben wel blij dat Indra en ik voor de kinderen van het Klein Kasteeltje een bijdrage hebben kunnen leveren. Door de opdracht ben ik wel creatiever beginnen nadenken en heb ik ook de doelgroep beter leren kennen. Dit was toch wel een werkpunt waar ik aan wou werken.

Groeten,

 

Alexis

Geplaatst in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Klein Kasteeltje: Creatieve therapie – DEEL ‘de paasmand’

Mijn ervaring met de vervangopdracht

Hallo iedereen,

Ik ben Indra een derde jaar student ergotherapie. Net zoals veel medestudenten ben ik dit jaar enorm flexibel geweest en werd mijn internationale stage regelmatig aangepast. Na drie annulaties van stageplaatsen heb ik uiteindelijk een vervangopdracht gekregen. Ik heb deze opdracht gekregen aangezien de internationale stage in “klein kasteeltje” niet door kon gaan.

In plaats van 3 weken creatieve therapie te geven aan kinderen in het klein kasteeltje heb ik samen met Alexis een activiteit uitgewerkt voor kinderen die in het klein kasteeltje verbleven. Tijdens het uitwerken van de vervangopdracht hebben we gebrainstormd en onze creativiteit ingezet. Dankzij de ondersteuning van Buro Bizzi, Luc Vercruysse en Evelien De wachter kregen we een beter beeld van de doelgroep; context en noden van de kinderen.

Deze feedback hebben we gebruikt tijdens de uitwerking van de gekozen activiteit namelijk de paasmanden (zie foto’s). Ik ben blij dat we op deze manier toch een steentje hebben kunnen bijgedragen maar vind het wel spijtig dat ik geen kennis heb kunnen maken met de doelgroep. Door de opdracht heb ik de doelgroep in theorie leren kennen en ook een aangenaam contact gehad met de begeleiders in het klein kasteeltje. Naar de toekomst toe hoop ik effectief te kunnen samenwerken met deze doelgroep.

Groetjes

Indra

Geplaatst in Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Mijn ervaring met de vervangopdracht