Culturele ervaring: Halloween en Dia de Muertos

Vrijdag avond, zaterdag en zondag wordt Halloween gevierd. Al in Pasitos de Luz mochten de kinderen zich verkleden en was het een Halloween feest. Zelf ben ik door mijn vrienden op twee feesten uitgenodigd. We moesten ons ook verkleden. Dit was voor mij erg improviseren aangezien ik geen verkleedkleren mee heb. Het waren onvergetelijke nachten. Ook in het decor was heel veel werk gestoken.

Na Halloween is het Dia de Muertos (Allerheiligen en Allerzielen). Dit is in Mexico een echt feest. De hele stad word versierd met grote skeletten en altaars. Hier geloven ze dat op Dia de Muertos de overledenen hun familie terug komen bezoeken. Om dit mogelijk te maken moeten ze een altaar opzetten met een foto van de overledenen. Op en rond het altaar liggen dan spullen die de overledenen graag had en eten dat hij of zij lekker vond. Er zijn ook kaarsen, bloemen en wierrookgeur aanwezig om hem de weg te wijzen. Deze altaars zijn prachtig. Het is ook erg vrolijk. De overledenen worden feestelijk ontvangen en de mensen zijn ook blij dat hun overleden familie hun komt bezoeken. Van daar al de kleuren. Er worden op deze dagen ook dodenbroodjes gegeten. Dit is brood dat enkel rond deze periode wordt gegeten.

Zelf zijn we ook aan een altaar uitgenodigd geweest. Hier kregen we dan de dodenbroodjes en chocolademelk. We mochten ook aan hun altaar een kaars branden voor personen die voor ons belangrijk waren. Het was een erg intens moment met verschillende gevoelens. Geluk omdat het feestelijk is, verdriet omdat je toch wel aan die belangrijke personen in jouw leven denkt die er niet meer zijn, maar vooral dankbaarheid dat we dit moment mochten delen ook al kenden we deze mensen niet.