Wat doe ik als ergo?

Op mijn stageplaats is er veel afwisseling. Ik geef therapie aan de patiënten in het “woonzorgcentrum”, deze therapie gaat door in de therapieruimte of in de kamer van de patiënt. Ik begeleid bijvoorbeeld mee een ADL (activiteiten van het dagelijkse leven). De zorgkundige helpt de patiënt met het douchen. Ik ben aanwezig tijdens deze ADL om te observeren met aandacht voor de transfers en hoe de patiënt zo zelfstandig mogelijk en veilig kan meehelpen tijdens deze activiteit. Daarnaast hou ik me voornamelijk bezig met functietraining. Zo is er iemand met een humerusfractuur in beide schouders. Het doel van deze training is het verbeteren van bewegingen om zo naar een normaal functieniveau terug te keren.

Ik bezoek eveneens een ander revalidatiecentrum waar de patiënten van thuis komen om te trainen. Tijdens deze trainingen focus ik me voornamelijk op het trainen van de bovenste extremiteiten, van schouderbewegingen naar fijn motorische manipulaties. Er worden soms ook de onderste extremiteiten getraind om bijvoorbeeld veilig de trap op en af te kunnen gaan. 

Ik verplaats me met de fiets om therapie te geven bij mensen thuis. Ondanks corona kan thuistherapie toch doorgaan afhankelijk van wat de patiënt wil. Het is heel interessant om iemand in zijn eigen omgeving te kunnen begeleiden. Ze voelen zich meer op hun gemak en staan open voor verschillende soorten training. Op deze manier kom je ook veel sneller in contact met de familie. Zo kan je hen ook tips geven voor het al dan niet ondersteunen van hun partner, vader, moeder,… Een ander belangrijk aspect is een luisterend oor bieden voor de partner/ familie van de cliënt. Zij voelen zich soms alleen en niet begrepen door anderen.