week 9 – OT toolbox,

Bok!

De weken vliegen voorbij, en we zijn aan onze laatste week gekomen.

In de tijd dat we hier waren hebben we een project op ons genomen: de rekenkoffer maken voor Artis Includum. Het heeft heel wat uren, karton-hoarding en vastgeplakte vingers met superlijm gekost… maar hij is toch afgeraakt! We hebben zoveel mogelijk rekenvoorwaarden proberen includeren op verschillende manieren zodat ze kunnen worden gebruikt door het team voor hun doelen met de kinderen. Natuurlijk kon een thema niet ontbreken en sasa had gevraagd voor een hondenthema, dus zo gezegd zo gedaan:

Dinsdag werden we na een dag in Artis zelf uitgenodigd om mee te gaan met een tour rond Zagreb door gids Purgerica.guide.zagreb (instagram). Het hele team was erbij, alsook partners van het erasmus + project waar Sasa en Theresia deelnamen. FAN-TAS-TISCH vonden we het. De gids is erg fijn en verteld de folklore verhalen van Zagreb. Als je ooit de kans hebt is het echt de moeite waard.

 

Woensdag waren we mee gegaan met Sasa naar een meeting van het Erasmus+ project over inclusiviteit voor mensen met een beperking. Het ging onder andere over “special schools” en stemmen bij de verkiezingen. Landen zoals Spanje, Portugal, Lithouwen en Frankrijk namen deel. Het team van artis, en vooral Sasa en Theresia doen vaak dit soort projecten en zijn volledig voor het leren van andere.

 

Donderdag was een drukke dag. We stelde onze rekenkoffer voor, en ze waren er weg van. Soms was het even moeilijk om bepaalde rekenvoorwaarden duidelijk uit te leggen, maar we hebben een document voorzien waar alles in staat uitgelegd. We waren heel opgelucht dat ze het goed vonden en waren zelf blij met het eindproduct na de uren en avonden van knutselen :’). Donderdag kregen we ook allebei onze eindevaluatie en in de avond nog een laatste keer Tea4OT over onder andere leiderschap.

Vrijdag werden we verwacht bij Barbara. Een vriendin van het artis team die ook samenwerkt met hun in functie van sommige kinderen. Hoewel zij ook therapieen geeft met sensory integration en speltherapie, geeft Barbara ook klimtherapie! We hebben een paar sessies mogen meekijken en zelf ons mogen wagen aan zowel de kleine klimmuren in het lokaal, als de grote muren van de klimschool. Een geweldige ervaring!

Je zou denken dat vrijdag de laatste dag is, maar het tegendeel is waar. Zaterdag was het word awareness day for autism en Artis Includum was aanwezig voor het geven van een workshop. Heel chaotisch en veel Kroatisch (dus soms was het gokken waar het over ging), maar toch weer een ervaring rijker!

Afsluiten deden we met een enorm lange en gezellige lunch. We hadden voor het team een erg zoet cadeau mee van een turkse bakkerij in onze straat, en een magneet van Belgie voor op hun koelkast (dus voor toekomstige studenten 😉 dat waren wij hihi). Echter haalde ze ineens ook zelf twee zakken naar boven met voor juul een boek van een Kroatische schrijver in het engels, en voor mij is en speciaal soort wascos/kleurtjes in een druppelvorm die worden gebruikt voor kinderen als ik ze beginnen te tekenen. Natuurlijk werden die dezelfde avond nog uitgetest. Toen het tijd was om afscheid te nemen waren er heel veel knuffels, maar vloeide er ook heel wat traantjes. Wat wil je na deze fijne tijd hier. Het was geen voorgoed afscheid, we gaan zeker nog eens terug. Dit team was te fijn om dat niet te doen.

Dat was het dan. Het einde van ons internationaal avontuur. Veel geleerd, veel gezien en veel plezier gehad. Een ervaring om nooit te vergeten met mensen die toch een plaats in ons hart hebben. Op dit moment schrijf ik dit blogbericht dan ook in een word-document op het vliegtuig terug naar België. Het zal weer even wennen worden, zeker nu onze conditie weer goed naar beneden zal gaan door het niet meer hoeven doen van de 5 verdiepingen van ons appartement.

We zijn heel dankbaar voor de kansen die we hebben gekregen en nemen alles mee vooruit in persoonlijk en professionele groei

doviđenja

Ellen en Julia

  • er zijn technische problemen waardoor heel wat foto’s niet willen uploaden 🙁