Mijn eerste observatiedagen

Maandag 25 september was mijn eerste (observatie)stagedag. Ik was vroeg opgestaan om mij klaar te maken voor mijn eerste stagedag, ik had geluk want ik moest niet ontbijten in mijn appartement en ook geen middageten voorzien, want dat wordt allemaal door de stageplaats aangeboden. Zo een kans wil ik zeker grijpen want dit is de beste manier om mij volledig te laten onderdompelen in de IJslandse eetgewoontes.

 

Ik wandel ongeveer 15 minuten naar Iðavöllur. De school kan je niet zomaar voorbij wandelen, het is een fel geel gebouw in een straat vlak bij de haven van Akureyri. Ik werd super goed verwelkomd door Iris en Lísbet, de twee ergotherapeuten. Vandaag stond vooral in teken van het leren kennen van de kinderen en contact met ze leggen. Hoe ik contact leg, mag ik volledig zelf kiezen en geloof mij er zijn veel opties want in deze school spreekt een groot deel van de kinderen thuis een andere taal zoals Frans, Engels, Bulgaars, Spaans, … en ja er is zelfs een meisje dat Vlaams spreekt. Wel leuk om af en toe een woordje Vlaams te kunnen spreken. In Iðavöllur proberen ze in te zetten op de verschillende nationaliteiten door de feestdagen van de landen te gebruiken om het kind in de belangstelling te zetten en te laten vertellen over hun land.

Vandaag ging de dag van de kinderen er een beetje anders aan toe dan gewoonlijk want in het cultureel centrum werd een theatervoorstelling opgevoerd voor de kinderen van verschillende scholen in Akureyri. Ik mocht ook mee maar veel heb ik er niet van verstaan…

Dinsdag 26 september mijn tweede observatiedag, ik had er enorm veel zin. Vandaag mocht ik meevolgen bij een teamlid van het paramedische team. Zij nam in de voormiddag een kindje, waar een vermoeden van autisme is, uit de klas genomen. Er werd met hem gewerkt aan de fijne motoriek, het leren van de kleuren, …

Rond 10u was het tijd om buiten te gaan spelen, maar het was al een hele dag aan het regenen.De regen houdt de kinderen en medewerkers niet tegen om naar buiten te gaan tijdens de pauze. De kinderen spelen met emmers en schepjes is de plassen of rollen en springen erdoor met hun regenpakken.

Tegen 11u wordt het warm eten en vandaag is dat fiskibollur met aardappelen en een broccoli-appelsalade. Een traditioneel gerecht hier in IJsland.

 

 

Na de middag ging ik samen met één van de ergotherapeuten helpen in de klas met de oudste kinderen. We hebben geoefend op verschillende begrippen zoals op, onder, tussen, in, … Dat was ook een goede oefening voor mij, nu is mijn woordenschat in het IJslands toch weer een beetje groter geworden 😉 Daarnaast werd er aan de hand van spelletjes in groep gewerkt aan het leren samen spelen, communicatie, emoties, zelfredzaamheid en zelfzekerheid.