Al twee fijne weken in Sterreweg

Onze eerste twee weken bij Sterreweg zijn zeer goed verlopen. In de eerste week observeerden we in alle klassen zodat we de manier van werken leerden kennen. We gingen elke dag in een ander klasje helpen en zo konden we ook de kindjes beter leren kennen. Nu hadden we een beter overzicht gekregen en konden we nadenken welke groep ons het beste ligt, welke kinderen de meeste zorg nodig hebben,  welke kinderen de meeste groeimogelijkheden hebben en wie we gingen kiezen als volgpatiënt…

Met deze bus rijden we dagelijks naar onze stageplaats.

Tijdens de tweede week draaiden we al volop mee. We kregen van de ergo’s wat opdrachtjes en gaven zelf aan waar we als ergo iets extra konden betekenen. Ze vertelden ons dat er binnenkort een klein winkeltje ging komen op sterreweg met gezonde snacks en stukken fruit. De oudste kinderen mogen de snacks verkopen en de andere kinderen mogen inkopen komen doen.  Wij als ergo’s kregen de taak om dit te organiseren. Met de 10-18 jarige gaan we portemonnees maken en met de jongeren maken we een soort kassa uit papier mache. De portemonnees worden gemaakt uit een melkbrik. Zo heeft ieder zijn eigen portemonnee en kan hij/zij betalen voor de snack. De portemonnees kunnen op verschillende minieren geopend worden. We maken er met draaidoppen, met elastiekjes en met velcro. De betaling kan gebeuren op verschillende manieren: met foto’s, met getallen, met kleuren, met vormen,  met centjes,… Hier in het orcahuis hebben we onze huisgenoten de opdracht gegeven om veel melk te drinken en om zeker de brikken bij te houden.

Woensdag hebben we onze eerste bakactiviteit gehouden. Vier kinderen waren dolenthousiast om lekkere muffins te maken. We leerden hun en lieten hun ruiken aan de verschillende ingrediënten, leerden hun hoeveelheden afwegen en we zorgden er samen voor dat het een succes werd. Vol goede moed staken we ze 20 minuten (zo stond op de verpakking) in de oven. Na meer dan een uur konden we eindelijk genieten van overheerlijke muffins. Nu weten we dat ook ovens in Zuid-Afrika hun tijd nemen.

Donderdag was het stralend weer en konden er 10 kinderen mee voor hippotherapie. Daar mochten we samen met de kindjes op het paard en konden we genieten van een adembenemend uitzicht.

De jeugd (+18j) maakt dagelijks armbandjes en kettingen die in een lokaal winkeltje in Plett verkocht worden. De opbrengst gaat naar Sterreweg en zij kunnen hierdoor nieuwe materialen aankopen. Mooi initiatief, maar lode en ik vonden dat we toch iets anders met de jongeren konden doen. Elke vrijdag voorzien wij nu een activiteit en zorgen we ervoor dat ze wat meer beweging krijgen. Onze eerste activiteit was zeer goed meegevallen. We deden allemaal spelen met de bal. Aangezien het zo warm was veranderden we de bal in spons met water. Dit vonden ze natuurlijk super. Ze waren zeer enthousiast en hoopten dat ze meer van deze dingen konden doen.