Bezoekdag 3

Hej!

ook vandaag was het bezoekdag voor ons! We werden al wat vroeg (om 8uur) verwacht in het Rigshospitalet van Glostrup. Dit ziekenhuis bestaat uit verschillende gebouwen allemaal gelegen op een groot domein, en om een beter beeld te schetsen: OLV Aalst past 5 keer op dit domein.

Bij aankomst kregen we een kleine verwelkoming. Op vraag van een van de hoofdergotherapeuten kregen we aangepaste uniformen en ook een gastenpasje. Na het omkleden kregen we de kans om de andere Ergotherapeuten van het team te leren kennen. Inne en ik dachten dat dit een team zou zijn zoals in Belgie, dit bleek helemaal verkeerd! Dit team bestond uit maar liefst 20 ergotherapeuten! Deze ergotherapeuten waren werkzaam op vier verschillende diensten: intensieve, stroke unit, neuro revalidatie en bij de acturte CVA dienst. Een leuk weetje, de ergotherapie bestaat hier al van WO II en ergotherapeuten zijn hier echt goed gekend.

Ook kregen we bij de verwelkoming al een duidelijker beeld  over hoe het hier werken is in dit ziekenhuis als ergotherapeut en met welk model zij werken, dit is vooral met het OTIPM en het CPPF, (leuk extratje: in Noorwegen werken ze blijkbaar veel met MOHO). De studenten ergotherapie in Denemarken leren blijkbaar niet alle modellen zoals wij in België deze leren. Verder wordt er ook gebruik gemaakt van de AMPS maar dit is alleen voor de dienst neuro.

Verder werken bijna alle ergotherapeuten in dit ziekenhuis met de ADL (= Algemeen Dagelijks Leven) taxonomie, bij ons is dit beter gekend als een ADL assessment. Hier in Denemarken kan de ADL taxonomie gebruikt worden als een assessment maar ook als een observatie lijst. Verder leerden we dat een ADL therapie of behandeling hier heel belangrijk is, zij werken hier vooral activity based. Tevens hoorden we hier dat de ‘commune’ een grote rol speelt bij het ondersteunen van de patiënt bij het genezingsproces en ook bij het gebruik van hulpmiddelen. Verder vindt de commune het belangrijk dat de ergotherapeuten werken met het ICF, wat wij ook doen in Belgie.

Het ziekenhuis werkt vooral met een Amerikaans programma ter ondersteuning van hun patiëntendossiers. Dit lijkt een beetje op de programma’s dat Inne en ik al gezien hebben op stage. Wel hebben de ergotherapeuten iets tofs om mee te werken. een soort van IPhone, hier staan alle dossiers op en die wordt ook op regelmatige basis geüpdatet (ongeveer per 10, minuten) met de dossiers op de pc en de server. Wanneer een ergotherapeut deze soort van IPhone mee heeft, kan die de dossier van de volgende patiënt snel doornemen, zonder dat die terug naar het bureau moeten om zich daar te gaan bijlezen.

Na deze boeiende uitleg werden Inne en ik apart meegenomen. Inne kreeg een rondleiding op de dienst ICU en acute neuro, ik heb meer interesse in fysieke en daarom kreeg ik een rondleiding op de algemene neurorevalidatie en ook onderrug, bekken/heup en knie operaties.

Chiara

Op deze dienst maken de ergotherapeuten al contact met de patiënt nog voor deze geopereerd is, dan begint ook al hun therapie. Hier vinden zij het heel belangrijk om een goede band op te bouwen met hun patiënt en nemen ze ook echt de tijd om hun patiënt beter te leren kennen.

De ergotherapeuten werken zeer nauw samen met de fysiotherapeuten ( bij ons zijn dit de kiné”s), maar ze werken ook in het algemeen heel multidisciplinair, maar op een andere manier dan wij doen in Belgie. De patiënt heeft hier ook enorm veel input, op nog een grotere manier dan in Belgie.

Voor een patiënt naar het ziekenhuis komt krijgt deze extra uitleg over wat er gaat gebeuren en waarom men hulp gaat krijgen van een ergo of een fysio. Er wordt ook gevraagd om alles op te meten in huis (hoogte van stoelen, bed, tredes van trap, etc.) dit is belangrijk voor de ergotherapeut om ook aangepaste hulpmiddelen aan te bieden.

Na de operatie van een patiënt wordt deze patiënt beoordeeld op een drie puntenschaal. Dit is een schaal ivm de ADL van een patient. Tijdens het verblijf van de patiënt in het ziekenhuis wordt er gekeken hoe een verbetering een patiënt maakt en waar de ergotherapeut nog extra ondersteuning kan geven.

Na een operatie wordt er meestal op de tweede dag al therapie aangeboden, die kan natuurlijk verschillen per patiënt en het hangt ook af van de operatie en van hoeveel pijn de patiënt ervaart. De ergotherapeuten willen liever enkele dagen wachten zodat de pijn weg is of minder is, zij geloven dat een patiënt beter kan opletten en leren als die pijn vrij is of minder pijn heeft.

Een groot verschil dat ik merkte met België is dat de fysiotherapeuten hier in Denemarken een deel van onze job in België overnemen. zo gaan de fysiotherapeuten hier in Denemarken gaan wandelen met de patiënten en ook de trap leren nemen. De ergotherapeuten zijn hier meer gericht op de juiste hulpmiddelen aanbieden, een goede zithouding aanleren, ADL gericht leren werken en werken met activiteiten.

Er was ook een groot verschil te merken met de kamers in dit ziekenhuis, hier zijn er kamers voor 1, 2 en 3 patiënten (meestal 2 en 3), maar op deze kamers zijn er geen aparte badkamers, alleen een kleine wastafel die gedeeld moet worden. Op de gang zijn er wel verschillende badkamers te vinden, deze bestaan uit een toilet, wastafel en een douche, elk met extra hulmiddelen.

De patiënt krijgt van het ziekenhuis hulpmiddelen mee om thuis te gebruiken, maar deze moeten na een bepaalde tijd terug gegeven worden aan het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft hier een grote opslag aan hulpmiddelen die uitgeleend kunnen worden, dit kan gaan van badzitjes, tot verhogen voor het toilet, rollators en zelfs rolstoelen.

Een assessment wordt hier afgenomen maar er wordt ook duidelijk gezien of de patiënt het wel degelijk wel of niet kan. Met deze resultaten wordt er dan nagegaan wat de patiënt van hulpmiddelen nodig heeft. Wanneer een patiënt hulpmiddelen krijgt, doet de ergo voor waarvoor de hulpmiddelen dienen. Er wordt verwacht dat de patiënt dit ook direct uitprobeert, zo kan de ergo bijsturen waar nodig.

Voor dat een patiënt naar huis gaat, moet deze kunnen tonen en bewijzen aan de ergo dat hij/zij zich kan aan en uitkleden met het al dan niet gebruiken van hulpmiddelen. Dit is een grote test voor veel patienten. De ergotherapeuten willen dan de patiënten dit kunnen, want als ze dit niet kunnen zouden ze volgend de ergo’s ook niets anders van ADL doen.

Op deze dienst en ook in dit ziekenhuis werken ze heel Evidenced Based gericht, ze hebben ook zelf hun eigen onderzoeksteam die de nieuwste wetenschappelijke artikels moeten doornemen en dit dan ook briefen bij de andere ergotherapeuten.

op deze dienst konden er ongeveer een 40 tal patiënten liggen, hier zijn dan ook 6 ergotherapeuten actief aanwezig.

Wat ik aangenaam vond was dat iedere patiënt een welkomskaartje krijgt op diens kamer/bed, een pyjama en een paar warme kousen om in het ziekenhuis te dragen. Zo willen ze het iedereen naar hun zin (proberen) te maken.

Ik heb de kans gekregen om met twee ergotherapeuten mee te lopen, zo heb ik een assessment zien afgenomen worden (weliswaar in het Deens, waar ik sommige woorden wel van verstond) en zo heb ik ook een informatie sessie mogen ervaren waar de ergotherapeut hulpmiddelen aanbood aan een patiënt en deze met haar uittestte.

Inne

Ik ben meegelopen met Lies Lotte en met Amelia. Lies Lotte is een ergotherapeute op de intensieve zorgen (IZ) en op de neurologie bij patiënten met een CVA (beroerte). Op IZ zijn we bij een patiënte langsgeweest die een aneurysma heeft gehad in haar hersenen. De radiologen hebben tijdens het uitvoeren van een interne echografie van de craniale aders, een bloeding veroorzaakt. Hierdoor is de patiënt met spoed geopereerd en is er een deel van de schedel verwijderd. Het verwijderde deel ligt in de vriezer om er later, al dan niet, terug aan de schedel worden vastgemaakt. Bij het zien van de patiënt dacht ik dat er een deuk in het hoofd ging zijn waar de schedel duidelijk ontbrak, maar dit was niet het geval. Enkel waren de littekens van de operatie te zien.

Een groot onderdeel van Lies Lotte haar werk op IZ is werken op het slikken. Dit is iets wat een logopedist zou doen hier in België en ook iets dat wij niet zien in onze opleiding. De ergotherapeuten verschoten hiervan en zeiden dat het bij hen wel de taak van de ergotherapeut was om patiënten te screenen op het slikken en te helpen bij problemen met spraak, zoals bij een afasie.

Tijdens de slikrevalidatie gebruikte Lies Lotte een activiteit: tanden poetsen. Het gebruikmaken van activiteiten komt hier op de eerste plaats. Patiënten worden geobserveerd en geëvalueerd aan de hand van activiteiten van het dagelijks leven, zoals tanden poetsen of een boterham smeren of zich aan- en uitlkleden.

Ook heb ik een kort teammoment meegevolgd met Lies Lotte. Dit was, uiteraard, in het Deens. Hoewel ik enkele woorden heb opgepikt en in zeer grote lijnen wel kon begrijpen waar het over ging, heeft Lies Lotte achteraf alles nog eens verduidelijkd in het Engels. Door enkel te kijken naar het overleg werd al meteen duidelijk dat zowel de dokter, verpleging als andere disciplines vooral luisterde naar de ergotherapeut. Achteraf zei ik ook tegen Lies Lotte dat het leek alsof zij de experte was en dat zij uitleg gaf over de patiënt. Ze vertelde mij dat dit ook het geval is. Zij is degene die veel weet over de patiënt en haar revalidatie, zoals voor het slikken. De dokter keek toe hoe de ergotherapeut aan het werk ging met de patiënt en was hier een leek.

Bij een andere patiënt op de dienst neurologie zijn Lies Lotte en ik bij een andere patiënt langsgeweest. Deze had een zware beroerte gehad en is stilaan aan het beteren. De patiënt had een linker CVA (beroerte) waardoor zijn spraak was aangetast. Hierbij ging Lies Lotte met een pincet in de mond om de vastklevende slijmen te verwijderen. Deze slijmen zijn helemaal hard geworden. De patiënt kon niet goed ademen via zijn neus, dus zijn zuurstof werd via de mond gegeven, wat voor extra uitdroging zorgde.

Amelia is ook een ergotherapeute en zij werkt op de acute stroke unit. Hier komen de ergotherapeuten binnen twee dagen bij de patiënt. Ik ben met Amelia en een patiënt meegegaan naar een testing. De patiënt moest de lakens van een bed vervangen en koffie zetten. Dit omdat de patiënt zelf niet goed kon vertellen aan de dokter wat er net aan de hand was. Tegen de dokter zei ze steeds andere dingen waardoor het voor de dokter moeilijk was om te begrijpen wat er precies aan de hand was. Amelia koos voor een activiteit dat te maken had met iets huishoudelijk, omdat de vrouw aangaf dat ze nog alles zelf deed. Echter wanneer gevraagd werd om te stofzuigen zei ze dat haar partner dit doet. Haar verhalen zijn elke keer wat anders dan de eerste versie die ze verteld. Amelia verkoos ervoor om haar eerst het bed te laten veranderen en dan pas te laten strijken. Bij deze activiteiten werd er Deens gesproken en verstond ik niet goed wat de patiënt of Amelia vertelde, maar achteraf bleek dat de patiënt goedkeuring of bevestiging zocht. Ook kon ik observeren dat de patiënt moeite had met het plannen van haar handelingen en verliep de activiteit chaotisch. Amelia heeft in het begin uitgelegd waar alles te vinden was om een bed te verschonen, maar dit leek de patiënt vergeten te zijn. Ook bij het zetten van de koffie verliep de activiteit chaotisch. De patiënt vergat de stekker in het stopcontact te steken en vergat dat ze koffie moest maken voor 2 koppen.

Uit deze observatie trok Amelia haar conclusies. Dit is heel anders dan bij ons: wij gebruiken eerder oefeningen waarbij bewegingen ingezet worden bij een bepaalde activiteit, zonder deze activiteit daadwerkelijk uit te voeren. Amelia en ik hadden dezelfde bevindingen over de observatie, maar de manier waarop er getest is geweest, is heel anders dan dat wij aangeleerd krijgen.

We hebben een presentatie gegeven waarin we uitgelegd hebben hoe wij werken als ergotherapeuten in België. Een opmerking van een van de oudere therapeuten was dat onze manier van werken, een verouderde manier is. Zo werkten de Denen wel 20 tot 30 jaar geleden. We hebben hier ook wat meer uitleg gegeven over Belgie, het gezondheidszorgsysteem, ergotherapie en Odisee.

Tot slot kregen we ook nog een moment om met de stagiaires in gesprek te gaan die op dat moment stage lopen in dit ziekenhuis. Het was heel interessant om zo in gesprek te gaan met hen en ook eens een andere inkijk in ons werkveld te krijgen. Wat echt tof was, was dat deze stagiaires een eigen lokaal hebben, met extra informatie over modellen, manieren van werken, boeken over ergo en een pc. Dit lijkt echt aangenaam om hier je stagedag voor te bereiden.

Tot slot kregen we de kans om ons weer om te kleden en afscheid te nemen van iedereen, en zo konden wij hen ook bedanken dat we mochten langskomen en hebben we hen ook pralines gegeven om te bedanken.

Tot morgen voor ons volgende avontuur!