Dag 3:

Vandaag liep ik opnieuw mee met Marie Wagner en nam ik deel aan een groepstherapie rond cognitieve training. Hier heb ik een vrouw ontmoet waarbij er een bloedvat gesprongen is in haar hersenen waardoor ze momenteel zeer snel mentaal en fysiek vermoeid is. Ondanks haar aandoening sprak deze vrouw, tot mijn verbazing, vloeiend Engels. Zelf beweerde ze dat, door haar aandoening, haar talenkennis achteruit is gegaan waardoor ze, o.a., het Zwitsers Duits verleerd heeft en teruggevallen is op het Duits uit Duitsland. Samen met deze vrouw heb ik een puzzel opgelost waarbij je zinnen moet combineren en vergelijken om aan een oplossing te komen. Doordat ze zich zowel moest concentreren op de puzzel als op de Engelse conversatie was ze snel vermoeid en had ze een pauze nodig. Het was interessant te zien welke mediums gebruikt worden voor de geheugentrainingen. De focus ligt vooral op oefeningen die draaien rond de concentratie/aandacht. Maar er is ook voldoende aandacht voor de executieve functies waarbij de patiënt iets moet plannen/organiseren. Hiernaast is er ook een interessante oefening rond constructie. Eerst dient de patiënt een constructie met blokjes na te bouwen. Vervolgens moet hij deze op een blad papier overtekenen. En ten slotte wordt er aan de constructie met de blokjes een verhaal verbonden waarbij de patiënt afbeeldingen moet koppelen aan de blokjes door middel van hints en tips die gegeven worden op een blad of voorgelezen worden.

Tijdens de middag begeleiden de therapeuten de patiënten bij de maaltijd om zoveel mogelijk zelfstandig te doen. Zo worden de rolstoelen in de eetzaal zo veel mogelijk vermeden. In de eetzaal worden alle patiënten verwacht, behalve de patiënten die moeilijkheden hebben bij het slikken of patiënten met rode vlag symptomen. Deze patiënten mogen op de afdeling eten en worden tijdens de maaltijd begeleid door de logopedisten, voornamelijk rond het slikken.

Om de dag af te sluiten heb ik nog een wandeling gemaakt en heb ik de berg een beetje verder omhoog gewandeld. Bij het terugkeren naar de kamer zag ik langs de kant van de weg nog een 15-tal edelherten. Het is hier een prachtige, ongerepte omgeving.