Einde van de stage

Hallo allemaal!

Gisteren was het onze laatste stagedag… Spijtig genoeg namen we afscheid van onze lieve patiënten die toch zeker een plekje in ons hart veroverd hebben. We maakten wel van de gelegenheid gebruik om het einde van onze stage te vieren met een lekker dinertje.

We schetsen nog even wat we deze week gedaan hebben. We hebben alle drie nog  eens het centrum, waar we enkele blogs geleden over vertelden, bezocht. De directrice had gezegd dat we nog eens mochten langskomen om met de ergotherapeut te spreken en dit leek ons dan ook heel interessant. Ze heeft ons een goed beeld kunnen geven over wat ergotherapie in Nepal juist is. De ergotherapeut is wel een kinesist van opleiding, maar doet de job heel goed! Er zijn blijkbaar maar 7 ergotherapeuten in heel Nepal en je kan het er niet studeren. De meeste studeren het in India en zoeken daar werk.

De ergotherapeut in het centrum werkt vooral op concentratie en fijne motoriek met de kinderen. Het was fijn om informatie en tips met elkaar te wisselen. Zo heeft Niki een presentatie gegeven over hoe ergotherapie in België is.

Daarnaast hebben Margot en Sheridan donderdag ook een presentatie op hun stageplaats gegeven. We hadden heel wat patiënten als toeschouwers en de kinesist, die ook onze mentor is, was heel blij met het resultaat en de informatie die werd gegeven. Zo gaven we enkele tips rond vrijetijdsbesteding en schoolvaardigheden en leerden we nieuwe manieren van positioneren en maaltijdbegeleiding aan. Dit staafden we aan de hand van enkele interessante foto’s.

Hieronder vinden jullie nog enkele foto’s over onze therapieën van de laatste week en ‘afscheidsfoto’s’ met de patiënten.

De jongen op de foto leert zijn gedragsproblemen managen door deel te nemen aan voor hem betekenisvolle activiteiten.

Oefeningen op coördinatie en het inzetten van de meest aangedane arm.

Positionering van een meisje met een cerebrale parese terwijl er visuele prikkels aan haar worden geboden.

Ook Niki’s laatste week zit erop. Deze week stonden er heel wat speciale activiteiten op het programma. Zo ging ik samen met de kinderen naar een dansoptreden/concert voor wereld down syndroom dag. Ik zag zelf een kind met het syndroom van down op een piano spelen. Dit vond ik best bijzonder. Ook op onze stage haalde we de gitaar even boven en zongen we samen met de kinderen wat liedjes. We speelden ook een spelletje bowling.

Zoals eerder al vermeld stond het maken van een bananenmilkshake nog op het programma. Deze activiteit verliep anders dan verwacht. Zo sneden we de bananen met vorken en ontbrak de mixer. We moesten de bananen dus pletten. Gelukkig besloot ik om zacht fruit te gebruiken. Ondanks dat er één kind besloot dat het eenvoudiger was om haar twee bananen op te eten in plaats van deze te snijden, mocht het resultaat er wezen.

Ondanks de drukke weekplanning, probeerde ik toch om nog verschillende therapieën te geven. Zo werkte ik op het evenwicht, de fijne motoriek en het schrijven. Zo maakte ik met één van de kinderen een macramé en moest een ander kind cijfers op een draad rijgen. Vervolgens oefende ik op het evenwicht van één van de kinderen door middel van een zitbal. Het kind moest ondertussen fijn motorische taken uitvoeren.

Mijn laatste dag in het centrum, mocht ik afsluiten met een bezoekje aan het fun park van Kathmandu. Het Nepalese pretpark overtrof mijn verwachtingen en sommige attracties gingen (van op een afstand bekeken) wel zeer snel. Samen picknicken in het park was een heel fijne ervaring en net iets anders zoals wij dat gewoon zijn.

Stage lopen in Nepal heeft ons veel bijgeleerd. Zo leerden we op professioneel vlak nog nooit zo creatief en zelfstandig uit de hoek komen als nu. Ook leerden we veel bij over onszelf. We appreciëren nu de kleine dingen in het leven, die in België vanzelfsprekend lijken (bijvoorbeeld een warme douche 😉 ). Ook leerden we bepaalde zaken meer los te laten.

Wij zijn heel dankbaar en blij dat we deze mooie ervaring hebben mogen meemaken! Bedankt voor de lieve berichtjes en het volgen van onze blog! <3

We gaan nu nog enkele dagen rondtrekken in dit prachtige land. De foto’s volgen later!

Ps: Ik heb gehoord dat onze muziek erg in de smaak valt. Bij deze dan een echte Nepalese hit!  https://www.youtube.com/watch?v=GUV6BJ5MGqE

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *