update

In het weekend heeft Valerie de beslissing genomen om thuis te blijven en voor school te werken omdat ze nog veel werk had. Maar Kachiri besliste om met andere studente op een twee daagse te gaan! Deze trip hield van alles in, ze trokken op zaterdag ochtend naar het binnenland van Suriname. Er werd een boot genomen om naar een eiland te gaan waar ze ook zou verblijven. Aangekomen op het eiland werden de hangmatten opgehangen waar in geslapen werd die nacht. Dan konden we het eiland verkennen en zwemmen in het water. Tegen de avond namen we de boot naar de andere kant van het eiland waar een groot kampvuur was. Dit bestond uit bomen dat uit het water waren gehaald. Dus het was gigantisch!

De nacht in de hangmat was beter dan de eerste ervaring! Kachiri heeft dan ook redelijk goed geslapen, maar was al wakker rond 9 uur. In de dag werd er nog gezwommen en het materiaal ingepakt. We zijn naar een dorp gegaan om een cultuur feest bij te wonen. Het was een aangename verassing, wij waren de enige toeristen die aanwezig waren. Er werd meegedaan met de rituelen, de klederdracht, het dansen, handen en gezicht wassen en op het einde lopen. Tegen de avond was er een uitbundig feest. Deze mensen weten wat feesten is! De kinderen probeerde Kachiri dan ook bepaalde danspassen aan te leren, maar hier bakte ze niks van. Rond 1 uur ’s nachts werd de terugrit naar huis ingezet. Tegen 3 uur was ze eindelijk thuis.

Maandag 13 maart het Holi Phagwa in Suriname! Dit is een Hindoestaans feest dat één keer per jaar wordt gevierd wanneer het volle maan is. Het is een soort nieuwjaarsfeest er wordt dan gezongen, gedanst en gestrooid met gekleurde poeder. Wij zijn naar de palmentuin gegaan met onze witte shirt. Eenmaal aangekomen werden we direct bestrooid met gekleurd poeder. Wat ons opviel hieraan was dat iedereen elkaar bestrooid. We zijn tegen de vroege avond naar het onafhankelijkheidsplein getrokken hier was een soort ‘festival’. Het was soms spijtig van de poeder dat in onze mond of ogen terecht kwam.  Valerie heeft een hele brok rode poeder in haar oog gehad, waardoor Kachiri dacht dat haar oog bloeide.

We trokken op tijd naar huis omdat we de volgende dag stage hadden. Maar om ons proper te krijgen heeft meer tijd in beslag genomen dan verwacht…  Om twee uur lagen we pas in ons bed! Spijtig genoeg gaan de kleuren er niet zo goed af waardoor Kachiri haar benen nog roos zien, Valerie is er beter vanaf gekomen bij haar is er niet veel meer van te merken.

Dinsdag zijn we eerst de kinderen met het busje gaan halen. Hierna zijn we naar de snoezelkamer gegaan en hebben we met een paar kinderen gesnoezeld. Dit leken de kinderen heel fijn te vinden. Hierna zijn we eten gaan geven aan de kinderen.

Woensdag hebben we in de voormiddag ons bezig gehouden met kinderen juist te positioneren in de rolstoelen en advies te geven aan de verzorging. We hebben nog maar eens herhaald waar ze op moesten letten bij bepaalde kinderen. Valerie heeft een therapie gegeven in verband met rompbalans. We zouden normaal in de namiddag gaan zwemmen maar dit kon spijtig genoeg niet doorgaan, omdat er andere stagiaires waren die perse mee wilde gaan. Maar dan besloten we om het vlinderbad te gebruiken. Dit bad zou normaal warm water moeten bevatten, maar dit was spijtig genoeg niet het geval.

Donderdag was en zeer leerrijk dag. We kregen de opportuniteit om één dag  bezoeken te brengen aan andere stichtingen. In de ochtend vertokken we naar de Hubert stichting hier bevinden zich kinderen met beperkingen. Het is deels een dag opvang en deels een school. We mochten ook mee gaan zwemmen met de kinderen, maar ze waren ons vergeten te vertellen dat we zwemkledij moesten meebrengen. We hebben dan langs de kant geobserveerd wat ze allemaal doen in het water.

In de namiddag trokken we naar te huize stichting Tyl Tyl hier wonen kinderen met een beperkingen. Deze kinderen gaan in de voormiddag naar school (Mythyl school), en in de namiddag krijgen ze een activiteit aangeboden door de stagiaires ergotherapie. We vonden het leuk om is een kijkje te kunnen nemen bij andere stichtingen waar kinderen met beperkingen zich bevinden.

Xoxo Kachiri en Valerie