Mijn grote ontdekkingsreis van het Zweedse Tjörn

Dag lieve mensen uit het Belgenlandje!

Momenteel is het half 8 op een zaterdagavond in het ijzige Zweden en lig ik in mijn o zo zalig bed (van den Ikea natuurlijk 😉 ) op gerold als een burrito. Deze dag is letterlijk voorbij gevlogen.

Om te beginnen, moest ik deze ochtend vroeg uit de veren om mijn vlucht te halen in Zaventem. Dit verliep op een iets rustiger tempo, aangezien ik gisterenavond nog tot 12u bezig was met de “kleinste dingetejes” te nemen, te bloggen en me natuurlijk mentaal voor te bereiden op mijn trip. 😉 Eens op de luchthaven te zijn aangekomen, werden verschillende vluchten afgelast vanwege de staking. Vele mensen lagen op de grond in de luchthaven, omdat ze al zo lang aan het wachten waren voor wat meer informatie. Maar gelukkig ging mijn vlucht naar Zweden door.

Eens aangekomen stond Caisa me op te wachten. Ze is zorgkundige in het woonzorgcentrum (wzc) in Zweden waar ik een week zal observeren en ervaring opdoen. Caisa stelde eerder voor om me op de luchthaven te komen halen. Gek he? Aangezien ze een uur naar de luchthaven hiervoor moet rijden, op een zaterdag!

Caisa bracht me zoals afgesproken naar Tjörn, het Zweedse eiland waar het wzc is gevestigd. Op de weg naar Tjörn, hadden we uitgebreide gesprekken in de auto over verschillen tussen België en Zweden. En ja hoor hiermee hebben we een uur mee kunnen vullen 😉 Caisa was zelf al enkele keren naar België gekomen voor haar werk en kaartte meteen aan dat teamleden binnen de gezondheidszorg zo veel schrik hebben om zich te veel te bemoeien met een andere zorgverlener zijn beroep. Ze vond ook dat we in een hiërarchie werken in plaats van samen te werken en hier de voordelen van in te zien. Na ettelijke verschillen kwamen we aan in Tjörn en gaf Caisa me een kleine rondleiding van het dorp in de auto en stond ze erop dat ze me naar de supermarkt bracht om de belangrijkste zaken al te kunnen kopen.Lief he?

Nadien bracht Caisa me naar mijn huurhuisje in Tjörn en had ik wat tijd om te bekomen van mijn dag. Nadien besloot ik om een  wandeling naar de supermarkt nog eens te doen (met een tip van Caisa) om nu op mijn gemak nog wat rond te kijken voor eten voor deze week. Zo ontdekte ik dat de Zweden echt wel grappige dingen hebben in hun supermarkten.
Zo vinden ze het maar normaal om alles in knijpbussen of tandpastatubes te steken.  Enkele fotootjes hieronder. Zelfs confituur kan je kopen in een spuitbus! Daarnaast verkopen ze er ook gigantische blokken kaas. 😮

Na een trip van ongeveer 2 uur bij een temperatuur van 4 graden naar de supermarkt was ik blij terug in mijn huisje te zijn.

Morgen is het zondag en volgt er nog (inhaal)werk voor school en misschien nog een wandelingetje in de buurt.

Slaapwel,

oogjes dicht en snaveltjes….

Alles staat in het teken van een ecologische voetafdruk. Zo zijn de vuilbakken voor plastic flesjes, eigenlijk inzamelpunten om artsen zonder grenzen te steunen.

Zweden is een van de meest kindvriendelijke landen ter wereld. Zelfs aan de bagagebanden voorzien ze een speeltuin voor kinderen, terwijl hun ouders wachten op de bagage.

 

De befaamde spuitbussen…

De Zweden zijn ook gekend voor hun Knäckebröd (een soort beschuiten). En ze maken dit dus ook in de massa ter grootte van een pizza!