Braadworst, Belgisch weer en nog veel meer

Hej hej!

(Gisteren werkte ik verder voor school en maakte ik nog een mooie wandeling in de buurt. Nu is het maandag en alweer 2 daagjes verder.)

Het begon allemaal deze morgen in mijn melkherberg…. euhm hutje bedoel ik. 😉 Om 5u15 was ik uit de veren om me klaar te maken om in de donkerte naar het Tubberödhus te stappen. Eens aangekomen bij het woonzorgcentrum belde ik aan en begon er tegen mij een vrouw in het Zweedse te praten via de deurbel. Ik verstond er natuurlijk niks van. Ik stelde me voor en vermelde dat ik Caisa zocht en vroeg dan maar of ze Engels sprak. Even later ging de deur open. De 2 poetshulpen/nachtverzorgenden verwelkomden me in het Zweeds. Al snel bleek dat ik een uur te vroeg was en dat Caisa pas om 7 uur begon. Ik wachtte dan maar op haar samen met de 2 vrouwen. We gingen gesprekken aan met handgebaren en conversaties van Zweeds-Nederlands-Engels (aangezien vele woorden in het Zweeds ongeveer hetzelfde klinken als in het Nederlands). Na een uur kwam Caisa eraan, stelde ze me aan iedereen voor en nam  me mee op tocht door het wzc naar onze eerste bewoner.

Vandaag kwam ik zoveel te weten over de Zweedse gewoonten en regels in het woonzorgcentrum, dat ik schrik had dat ik zaken zou vergeten. Enkele zaken op gelijst:

  • In het Tubberödhus werken voornamelijk assistent-nurses (zorgkundigen), die worden vergezeld door 1 verpleegkundige voor het hele woonzorgcentrum van ongeveer 30 bewoners. Sterker nog, er zijn 2 verpleegkundigen voor het hele eiland (160km²). De verpleegkundigen werken in verschillende wzc en zijn bevoegd voor de thuiszorg.
  • Elke zorgkundige heeft in de ochtend ongeveer 6 personen te verzorgen. Daarnaast is hij/zij ook lid van een werkgroep in het wzc. Er zijn 5 groepen waarin bijna elke bewoner en elke werknemer zetelt. Via deze groep wil men luisteren naar de meningen en ideeën van ouderen én personeel om deze te kunnen inpassen in de huidige organisatie. Zo zijn er groepen ronde de volgende 5 thema’s: activiteiten, budget, inkopen, opleiding en personeelswerkroosters. In de activiteitengroep kan iemand bv aangeven wat hij/ zij graag nog eens op het menu wil zien. En dan wordt dit ingepland samen met de kok in de menu voor de volgende 8 weken.
  • Elke zorgkundige is ook een contactpersoon van enkele ouderen. Dat kan gezien worden als een vertrouwenspersoon. Deze zorgkundige doucht de oudere (1 of meerdere keren per week) en poetst bij de ouderen in zijn appartement. Hiervoor is de vertrouwenspersoon aangewezen aangezien dit persoonlijke zaken betreft.
  • Elke zorgkundige doet de was, de verzorging van een oudere en doet de oefeningen van de kinesitherapeut. Daarnaast draag hij/zij ook geen uniform.
  • Elke kamer is voorzien van een lift met ophangsysteem aan het plafond, indien de oudere dit ooit zou nodig hebben zijn ze er op voorzien.

En nu ga ik men bericht afronden omdat ik hier wel uren over zou kunnen door gaan 😀

Morgen ga ik mee met een collega van Caisa naar een andere wzc op het eiland waar ze ongeveer hetzelfde werken als in het Tubberödhus. Nadien kom ik terug naar het Tubberödhus en doe ik daar een avondshift mee met Caisa en 2 collega’s.

En oh ja vandaag was het eigenlijk echt Belgisch weer in Zweden, nl een hele dag somber en bewolkt.

Hej då!

 

Mijn hutje

Enkele foto’s van men wandeling.

Enkele foto’s van men wandeling.

Een van de verschillende woonkamers

 

De eetzaal

Het lekkere eten