Wat een bewogen dag

Vandaag stond er een presentatie aan Poolse studenten ergotherapie op onze planning. Met een beetje stress stapten we de taxi in op weg naar de universiteit. Toen we aankwamen stond de prof al op ons te wachten. Na wat technische problemen met een verouderde computer konden we van start gaan. We hadden een presentatie opgesteld met interactieve vragen. Deze is goed verlopen.

Dankzij dit bezoek zijn wij nu ook op de hoogte van de verschillen tussen ergo in België en in Polen. De grootste verschillen waren :

  • Hun maatschappij kent de opleiding ergotherapie nog niet voldoende, omdat deze opleiding nog vrij recent is.
  • Hier werkt elke therapeut alleen. Daarentegen in België werken we in multidisciplinaire teams.
  • De studenten gaven aan dat er een loonverschil is, maar hebben geen specifiek  bedrag gezegd.
  • Ze moeten niet voor hun boeken betalen, dit wordt gefinancierd door de overheid.
  • Bij het behalen van goede resultaten daalt het inschrijvingsgeld van het komende jaar.
  • Ze werken niet met functionele assessments, enkel met occupationele assessments. In België werken we met beide soorten assessments.
  • Ze werken niet volgens de principes evidence based practice die wij hanteren op onze school. Dit wordt ook niet van hun gevraagd.
  • Ze moeten zelf patiënten aanwerven. Daarentegen in België gebeurd dit op een andere manier.

Ondanks het hier niet zo bekende beroep, ervaarde wij de studenten als gedreven personen met een kritische kijk op ergotherapie.

Na de presentatie werden we door enkele studenten uitgenodigd om nog iets mee te gaan drinken. De prof bracht ons even naar ons hotel, zodat we onze zaken konden afzetten. Waarna hij ons afzette op de plaats waar we met de studenten hadden afgesproken. Dit vonden we niet zo evident en zeer vriendelijk van de prof.

De studenten hebben ons getrakteerd op een spelletje poolen. Ondanks de weinige ervaring die wij hadden, heeft België toch gewonnen. Na nog even wat te hebben bijgepraat, namen we afscheid van de studenten. Het was een geslaagde avond.

Na nog snel iets te hebben gegeten, gelukkig was het al snel beslist waar. Dit doordat we dezelfde voorkeur hebben voor eten. Nu kunnen we ons bedje in.