Update stage: week twee!

Week twee is heel vlot gepasseerd. Elke dag ontmoeten wij nieuwe kindjes, we moeten steeds creatief te werk gaan om met weinig gegevens betekenisvolle therapieën te geven. Hieronder geven wij een overzicht van welke therapieën wij geven aan de kinderen. Onze focus ligt vooral op de gehospitaliseerde kinderen aangezien zij minder aandacht krijgen. Wanneer de planning verschuift is het vaak ten nadele van hen en dit proberen wij zo goed mogelijk op te vangen. Maar we werken ook zeker met externe kindjes (vaak zijn dit kindjes met autisme, CP of ontwikkelingsachterstand).
 
1) Fijne motoriek
Bij velen van de kindjes geven we therapie rond de fijne motoriek. We proberen dit op een creatieve en leuke manier aan te pakken om de kinderen te motiveren. De natuurlijke materialen zoals stenen en linzen vallen enorm in de smaak.
 
2) Grove motoriek
Onze therapiezaal bestaat uit heel veel materialen die geschikt zijn voor grof motorische therapieën. Om de grove motoriek te stimuleren maken we gebruik van parcours, allerlei soorten ballen, spelletjes (bowlen, voetbal…). Wat opvallend is, is dat kruipen een heel belangrijk aspect is in Peru. Zo wordt er gezegd dat wanneer iemand niet kruipt, hij nooit intelligent zal worden, of een mentale / fysische of psychologische achterstand zal oplopen. We spenderen dus ook wat tijd aan kruipen, enerzijds stimuleren we kindjes die de vaardigheid nog niet beschikken (door fysische ondersteuning en visuele / auditieve stimulansen). Ook bij kinderen met CP, of spina bifida (waarbij de benen deels verlamd zijn) wordt het kruipen vaak geoefend en gestimuleerd. Dit deels om ook de armspieren te versterken.
 
3) Schrijftherapie
Er was nog niets van therapiemateriaal aanwezig voor effectieve schrijftherapie. Wij kregen dus de kans om zelf materiaal uit te werken. Momenteel is het nog basic. We stelden een map samen met werkblaadjes. Maar ook creatieve schrijfoefeningen zoals de letters oefenen in zand, schrijfdans en scheerschuim… etc! We beschikken over 2 kinderen die normaal in de lagere school zouden moeten zitten en dus zouden moeten schrijven. Hieraan geven wij elke dag schrijftherapie. We leren onze mentor ook bij over een correcte zithouding, goede oefeningen,… zodat na ons vertrek nog steeds geoefend kan worden!
4) Cognitieve therapie
Bijna elk kindje moet cognitief gestimuleerd worden. Onze mentor begint ook elke sessie met een puzzel, het is hier een gewoonte dat steeds een deel van de therapie hieruit bestaat. Vaak hoort bij cognitieve therapie ook fijne motoriek. We proberen deze twee zo goed als bijna altijd samen uit te voeren.
 
5) Rekentherapie
Om inzicht, cognitie en de algemene ontwikkeling te stimuleren geven wij ook voorbereidende rekenoefeningen aan 4 kindjes (2 kindjes met CP, en 2 kindjes met Spina Bifida). Dit zijn kindjes die we dagelijks op therapie krijgen waardoor er ruimte is om hieraan te werken. We leren hen: sorteren, seriatie, ruimtelijke oriëntatie, classificatie, corresponderen… enz!
5) Sherborne
Hier zijn we heel enthousiast over! We voeren sherborne therapie (of enkele elementen ervan) uit bij kinderen met autisme en bij kinderen met een mentale beperkingen (CP). Dit is voor ons iets redelijk nieuws en vergt veel opzoekingswerk. Maar het is super leuk om hiermee te kunnen experimenteren. We hebben elk 2 kindjes waarmee we sherborne oefeningen uitvoeren. Het doel hiervan is dat de kinderen hun eigen lichaam leren ervaren in een veilige omgeving. Ook krijgen ze meer zelfvertrouwen en lichaamsbewustzijn. Anderzijds is het ook een manier van ontspanning. We blijven oefenen en opzoeken maar het is heel fijn om dit te kunnen uitvoeren, we merken ook dat de kinderen er veel baat bij hebben. Voor onze mentor is dit ook een heel nieuw concept, niemand van onze stageplek heeft hier al van gehoord.
 
6) Snoezelen en groepstherapie… to be continued!
De eerste dag van onze derde week kregen wij de kans om eens mee te volgen bij de ‘multi-sensoriële’ therapie (of snoezelen). Het is nog niet duidelijk of wij deze ruimte ook mogen gebruiken voor snoezeltherapie maar morgen weten we hier meer over.
 
Om de kinderen van het hospitaal te voorzien van wat (!betekenisvolle!) activiteiten besloten wij om elke dinsdag voormiddag een groepje samen te nemen en te werken aan een topic. Aangezien de groep zo groot is werken we hiervoor samen. We delen de groep in per niveau. We nemen elk 4 à 5 kindjes op ons die een andere therapeutische aanpak vergen. Morgen oefenen we met 10 kindjes de fijne motoriek door het maken van carnaval maskertjes. Door middel van wattenstaafjes (en verf) en papierpropjes mogen de kindjes hun eigen carnaval masker maken en versieren.
 
Hasta pronto,
Soetkin y Maya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *