Dag 1

Een vroege ochtend voor de start van een spannende dag. Na enkele weken thuiswerk waarbij ik niet moest pendelen is het terug wennen aan het ritme van klaarmaken lunch, mezelf klaarmaken en ontbijten. Gisteren heb ik gelukkig de weg van de Airbnb naar fedasil Moeskroen gedaan met de auto waardoor ik met een gerust hart deze ochtend kon vertrekken. Mijn mentor heeft me gisteren laten weten dat ik tussen 08:30 en 09:00 kan beginnen, de laksheid hiervan doet me denken aan de waarschuwingen die ik overal heb gelezen over de manier waarop zuid-afrikanen omgaan met de tijd. Zo heb ik toch nog een beetje deze Zuid-Afrikaanse ervaring.

Nadat ik me had aangemeld aan het onthaal kwam mijn mentor me halen om naar de animatie afdeling te gaan. Na een korte rondleiding op de afdeling gingen we naar de afdeling van de administratie waar elke week een overleg plaatsvind tussen de verschillende afdelingen zodat iedereen op de hoogte is. Hier werd ik al meteen geconfronteerd met mijn Frans. Met mijn mentor verliep het contact redelijk goed en konden we elkaar begrijpen. Een teamvergadering volgen daarentegen was een andere uitdaging, de teamleden spraken heel snel en door elkaar waardoor ik maar enkele delen begreep. Hier moest ik me ook kort voorstellen wat ik niet verwacht en voorbereid had maar het was toch goed gelukt. Na dit overleg werd ik voorgesteld aan personen van de afdelingen sociale dienst en medische dienst. Hen ga ik in de loop van de week volgen.

Na dit overleg gingen we terug naar de afdeling animatie waar een briefing plaatsvond om de planning van de week te overlopen, ook hier moest ik mezelf voorstellen. Helaas kon ik ook hier niet alles begrijpen doordat ze snel en door elkaar aan het praten waren. De grote lijnen begreep ik echter wel waardoor ik een idee had van wat er gezegd was. Na de briefing was het al middagpauze. Na de middagpauze begon iedereen zijn activiteiten voor te bereiden, hier heb ik geholpen waar ik kon wat voornamelijk bestond uit knippen en tafels verplaatsen. Tijdens de voorbereidingen kreeg ik ook uitleg van de teamleden over de werking van de animatie in fedasil. Er is één persoon die Nederlands kan en die me helpt wanneer ik iets niet goed begrijp.

Vanaf 14:00 kwamen de kinderen geleidelijk aan toe om te spelen in hoeken op de afdeling. Om 14:30 sluit de deur naar de afdeling en begint de activiteit, de kinderen gaan op de bank zitten. Een animatrice leest een kort boekje voor en verdeelt nadien de kinderen in groepen op op basis van hun leeftijd. Er zijn groepen voor kinderen van 3-5jaar, 6-12jaar en 12 plus. De verschillende activiteiten worden uitgelegd per groep, ik zit mee in de groep van 3-5jarigen omdat dit me makkelijker leek in verband met de taal en dit ook mijn favoriete leeftijd is bij het begeleiden van kinderen. De activiteit van vandaag is briccolage (knutselen) en bestaat uit verschillende kleine opdrachten die uiteindelijk een kader worden in het thema pasen. Ik heb de verantwoordelijkheid gekregen om het onderdeel ‘wol rond karton wikkelen’ uit te voeren samen met de kinderen. Op voorhand had ik aan een animatrice gevraagd hoe je dit zegt, zij heeft me verteld dat het materiaal wol ‘laine’ noemt maar de draad is ‘la ligne’, zo heb ik weer iets bijgeleerd. De kinderen waren echter heel multicultureel waardoor ik de activiteit in zowel Frans, Engels als Nederlands heb uitgelegd. Het was soms een uitdaging om niet steeds hetzelfde te herhalen qua aanmoediging omdat ’très bon’ praktisch het enige was wat ik wist als bevestiging. Ik vond het zeker uitdagend om tussen elk kind van taal te veranderen, zo was ik tegen een kind de uitleg aan het doen in het Engels en tegelijk een ander kind aan het aanmoedigen in het Frans. Na de activiteit gingen de kinderen terug spelen en ging ik helpen bij het opruimen.

 

Het was een drukke dag met veel indrukken. De grootste uitdaging momenteel is de taal wanneer er groepsgesprekken zijn. In kleine groep of één op één lukt het best wel om de andere te verstaan en mezelf verstaanbaar te maken. Ik hoop dat dit tijdens de loop van de week enkel zal verbeteren maar hier twijfel ik niet aan.