Dag 2

Vandaag had ik minder stress om naar fedasil te gaan omdat ik ongeveer wist wat me te wachten stond. In de voormiddag stond ik net zoals gisteren op de afdeling animatie. Aangezien er in de namiddag activiteiten gepland zijn krijgen de animators in de voormiddag tijd om deze voor te bereiden. Hier heb ik kunnen helpen door voornamelijk materialen te knippen. Ook heb ik een werkboek bekeken die ze gemaakt hebben voor enkele gezinnen die wegens de sluiting van fedasil in Vlaanderen naar Moeskroen moesten komen. Hierna nam de coördinator van communicatie (mijn contactpersoon in fedasil) me mee naar een wekelijkse vergadering met de sociale dienst, de medische dienst, communicatie, coördinators en het secretariaat. Hierbij werd elke bewoner kort besproken waarna ze de verschillende disciplines afgingen om na te gaan waar deze persoon nood aan heeft. Het ging over zaken zoals werk, vrije tijd, algemeen functioneren in fedasil, etc. Doordat het een gestructureerd overleg was waarbij de persoon werd voorgesteld en elke dienst om de beurt ter sprake kwam kon ik de grote lijnen van de vergadering goed volgen.

Na de middagpauze nam de coördinator van communicatie me mee naar de afdeling ‘medical’, dit is het medisch centrum van fedasil. Hier kreeg ik van de vrouw van het medisch secretariaat een algemene uitleg over de werking van het medisch centrum. Gelukkig kon ze Engels spreken waardoor de communicatie vlot verliep. Om 14:00 opent het medisch centrum, ,na zelf wat rond te vragen kon ik de hele namiddag een verpleger volgen. Hij sprak eerst Engels tegen mij maar wanneer het druk begon te worden was hij dit vergeten denk ik en sprak hij gewoon in het Frans tegen mij. De werking van het medisch centrum is dat de patiënten aan een raam zich komen registreren en hun probleem uitleggen, dit noemen ze het triagepunt. Hier wordt er besloten welke hulp deze persoon nodig heeft. Aangezien er externe dokters naar fedasil komen en patiënten vaak niet komen opdagen of zich niet aan het afgesproken uur houden hebben ze de werking waarbij er eerst een consultatie is bij een verpleegkundige die beslist of het noodzakelijk is om een afspraak te maken bij een dokter. Op deze manier is er een filter voor de dokter waardoor enkel de noodzakelijke patiënten naar de dokter gaan.

Bij het openen van het medisch centrum was er al meteen een lange rij wachtenden. Samen met de verpleegkundige stond ik hier op post. De mensen kwamen met de meest uiteenlopende vragen en zorgen naar het triagepunt. Het persoonlijk hoogtepunt voor mij was een patiënt die geen Frans of Engels verstond maar wel Nederlands. Ik werd meteen naar de deur geroepen zodat ik als tolk kon fungeren voor de patiënt. Na twee dagen te moeten ploeteren met de communicatie was het fijn om mijn Nederlandse taal nuttig in te zetten. Nadat het medisch centrum gesloten was maakte ik samen met de verpleegkundige de bestelling voor de apotheek klaar en was het al tijd om naar huis te gaan.

Het werken op de animatie en het medisch centrum is een groot verschil qua werktempo en personen maar ik kan me voorstellen dat beide zeer gewaardeerd worden binnen het centrum.

Morgen mag ik naar “mediation” gaan, de derde en laatste nieuwe dienst die ik ga observeren deze week.