Helaba iedereen!
Deze week zijn we begonnen aan onze eerste stage week in het centre de santé. Vol nieuwsgierigheid kwamen we toe op onze stageplaats. Natuurlijk hebben we nog een uurtje ongeveer mogen wachten op de verantwoordelijke om ons te ontvangen want zo gaat dat nu eenmaal hier in Senegal. Dan wouden ze ons 1 week op pediatrie, 1 week op materniteit en 1 week op labo zetten. Natuurlijk weten wij niets af van materniteit aangezien dit bij ons wordt gedaan door vroedvrouwen. Dus na wat overleg hebben we de verantwoordelijke kunnen duidelijk maken dat we gerust wel eens een dagje of 2 willen gaan meehelpen maar dat we niet veel hier van afweten. Dus hebben we het veranderd naar 2 weken pediatrie en 1 week labo.
Je kan de pediatrie waar wij op staan wat vergelijken met kind en gezin van bij ons. Er komen kinderen van 0-5 jaar en dan wegen en meten we ze. En aan de hand daarvan bepalen we dan hun BMI. Als ze ondervoedt zijn worden ze opgenomen of dan krijgen ze een soort poeder voorgeschreven dat ze 15dagen 2x per dag moeten geven aan hun kind. Je moet dit dan mengen met water en dan wordt dit een soort van rijstpapje. Hier zitten dan zo de meest noodzakelijke voedingsstoffen in en dit is ook speciaal om wat gewicht bij te krijgen. En dan daarna komen ze terug op controle en kijken we opnieuw of het BMI van het kind in orde is.
Maar tijdens het werken hebben we al gemerkt dat het afnemen van deze metingen niet altijd correct gebeurd waardoor je soms kinderen hebt die op een maand 15cm kleiner zijn of plots 500g meer wegen dan 5min eerder. Dus ja dit zorgt soms wel voor wat hoofdschuddende scenario’s bij ons. Soms vragen hoe oud hun kind is, is ook al een hele uitdaging. Want meestal weten ze het niet juist meer wanneer het kind nu geboren is. En tellen is ook niet hun sterkste kant hebben we jammer genoeg al gemerkt. Dus in welke mate deze metingen betrouwbaar zijn en correct zijn is toch een groot vraagteken.
Op zich nog niet zoveel speciaals meegemaakt of gezien op onze dienst. Wat we grappig vonden is dat pasgeboren baby’s vaak nog blank zijn. echt net geboren was en nog blank was.
Voor de opname van de kindjes hebben ze ook een soort ruimte waar ze baby’s houden die zwaar ondervoed zijn. En deze houden ze dan onder supervisie en zien ze dat regelmatig goed te eten krijgen. Hier hebben we ook een baby liggen met mentale retardatie en misvormingen.
Ook gaan ze nadat ze bij ons zijn gekomen in de kamer ernaast voor een consultatie bij de ‘arts’ die eigenlijk gewoon een verpleegkundige is. Hier wordt de temperatuur genomen en als deze te hoog is wordt er een malariatest gedaan. Daarna wordt er gekeken naar alle klachten en schrijft de ‘arts’ medicatie voor. Ook dit mogen wij doen, de verpleegkundige heeft al heel wat vertrouwen in ons hebben we de indruk. Deze hebben we vooral ook gewonnen doordat een meisje binnenkwam met een gezwollen hand, we dachten meteen aan een breuk en er werden foto’s genomen van het hand. Vervolgens kwamen ze met de RX foto’s bij de verpleegkundige voor interpretatie, deze werden heel vluchtig bekeken en de verpleegkundige zei dat er niets aan de hand was waarna Lino nadien vroeg of hij ze ook eens mocht bekijken. Hij bekeek de foto’s in het licht waar hij de breuk opmerkte en dit doorgaf. De verpleegkundige gaf hem gelijk en verontschuldigde zich voor zijn gemaakte fout. Het meisje kreeg vervolgens een gips.
Het is ons ook opgevallen dat ze heel gemakkelijk antibiotica voorschrijven ook al is dit volgens ons op dat moment niet nodig. We hebben dit dan ook gezegd en de gevaren er van bij benadrukt. Bv. Resistentie aan antibiotica. Ze begrepen dit en schreven nog enkel de nodige medicatie op.
Zo volgende week gaan we proberen eens op de dienst vaccinaties te staan zodat we de kinderen eens kunnen vaccineren. Voor de rest zijn we ook eens aan het kijken om misschien eens naar Dakar te gaan maar dit wordt nog wat kijken aangezien we nog volop bezig zijn aan de bachelorproef.
Bon dit was het weer voor deze week mensen! Tot volgende week!
Greetz Lino & Nico