Stageweek 7

Hallo iedereen!

Deze week zijn we gestart op Laboratorium. Voor ons beiden was dit zeer spannend aangezien we op deze dienst nog nooit gestaan hadden en dus niet goed wisten wat we allemaal gingen mogen doen. Uiteindelijk zijn we goed ontvangen maar al te veel uitleg kregen we jammer genoeg niet dus het was vooral zelf uitzoeken hoe ze alles deden en leren met onze ogen. Af en toe beantwoordden ze gelukkig toch wel eens een vraagje.

Veel soorten testen deden ze niet aangezien hier het materiaal niet voor was en als de patiënt een uitgebreidere test nodig had werd deze doorgestuurd naar het ziekenhuis. De testen die veel voorkwamen was vooral creatinine, ureum, glycemie, tbc, Hiv (gratis) en dan de standaardtest om te zien wat de waarden zijn van je rode/witte bloedcellen, hematocriet, bloedplaatjes enz.

Wat je heel veel moet doen in het Labo is opschrijven , weer overschrijven en dan nog eens overschrijven. Dus de kans op fouten maken was groot. Ook aangezien het heel de tijd getalletjes achter elkaar zijn die je op schrijft sluipt er makkelijk een fout in. Maar iedereen nam zijn werk wel zeer serieus en keek goed na. Want iedereen wist dat dit een grote impact kon hebben voor de patiënt.

Dus wat we veel hebben mogen doen is bloedafnames aangezien van 8-10u werd er aan het onthaal bloedafnames afgenomen. Dan van 10u werden deze onderzocht op alles wat er onderzocht moest worden. Hierna gaven we de resultaten vrij ten laatste tegen 13u. En daarna waren het dan eigenlijk nog urgente gevallen die men onderzocht.

We zijn toch te weten gekomen dat er toch 3 tot 4 mensen per week worden gediagnosticeerd met Hiv. En dat Tbc toch ook nog wel redelijk vaak voorkomt. Ook bekeken we eens de prijzen voor onderzoek te laten doen. Meestal per onderzoek kon de prijs variëren van 2000 tot 4000 FCFA. Dus als je bvb Crea, Ure en Glycemie moest laten onderzoeken kon je voor 6000 FCFA hebben. Wat wel zo was is dat Hiv gratis onderzocht werd als je dit vroeg.

Zo dit was het weer. Voor verdere updates kan u onze blog op facebook : off to tambacounda zonder ons moe kan da? Bekijken. Deze blog zal even een weekje stil liggen aangezien we nu even geen stage meer lopen.

 

Tot binnenkort!

Lino & Nico