BLOG 3 – Werkervaring

Hallo iedereen,

Hier weer een blog vanuit Fedasil Zaventem!

Deze week begin ik aan mijn zesde stageweek in Fedasil Zaventem. Nog 4 te gaan dus. Vorige week was Maya op bezoek. Maya is een Deense student die twee maanden in België verblijft. Tijdens deze twee maanden zal ze stagelopen in verschillende settings. Eén van die settings is Fedasil Zaventem. In totaal bleef ze drie dagen hier bij ons. Tijdens deze drie dagen hebben Yndra en ik Maya onder onze vleugels genomen en haar wegwijs gemaakt in het centrum. Deze setting was compleet nieuw voor haar, omdat dit soort systeem niet in Denenmarken bestaat. Het was zeer interessant om vanuit haar invalshoek te gaan kijken naar wat een ergotherapeut zoal kan betekenen in een opvangcentrum voor vluchtelingen. Daarnaast hebben we ook veel gepraat over de verschillen en gelijkenissen tussen ergotherapie in België en ergotherapie in Denenmarken.

Ondertussen is Yndra ook toegekomen. Yndra is een medestudent wie 7 weken stageloopt in Fedasil i.p.v. 9 weken zoals ik. Het is fijn dat er iemand aanwezig is op je stageplek die in hetzelfde schuitje zit als mij. Samen kunnen we overleggen over onze activiteiten of over bepaalde bewoners. We wisselen ideeën uit en helpen elkaar wanneer iemand even vastzit mijn zijn of haar volgcliënt.

Ondertussen ben ik goed geïntegreerd in het team en kennen de meeste bewoners me. In het begin van mijn stage was het vooral ik die initiatief moest nemen om contact te maken met de bewoners. Zo ging ik deur aan deur om de mensen te leren kennen en om personen te vinden om deel te nemen aan mijn activiteiten. Nu komen de bewoners zelf naar me toegestapt en vragen ze om bijvoorbeeld te gaan volleyballen, voetballen, honkballen, cricketten, gitaar te spelen, samen te schaken, pingpongen, CV te maken… Doordat ik een vertrouwd gezicht ben geworden, durven ze de eerste stap zelf sneller zetten.

Bij mijn volgcliënt heb ik een interessechecklist afgenomen. Ik ben nog van plan om een krachtenmatrix samen met hem te maken en misschien nog een rollenchecklist. O. is zeer behulpvol en ik mag vaak beroep doen op zijn vertalingsvaardigheden wanneer ik met bewoners praat waarbij er een grote taalbarrière aanwezig is.

Tot snel!

Lukas