BLOG 1 – Fedasil Zaventem

Hallo iedereen!

Ik ben Lukas en ik zit in mijn derde bachelorjaar ergotherapie. Sinds het begin van de paasvakantie ben ik begonnen aan mijn allerlaatste stage, namelijk in Fedasil Zaventem.

Maar wat is Fedasil nu eigenlijk? Hieronder een korte uitleg over Fedasil en zijn werking.

Elke vreemdeling die in België aankomt, kan een verzoek om internationale bescherming indienen bij de Belgische overheid. De verzoeker om internationale bescherming zal verschillende fasen moeten doorlopen, gaande van het doen van zijn of haar verzoek tot de uiteindelijke beslissing. Deze verschillende stappen vormen samen de zogenaamde asielprocedure. De Belgische staat onderzoekt of de vreemdeling voldoet aan de criteria zoals beschreven in de Conventie van Genève van 1951 betreffende de status van vluchtelingen. Deze criteria zijn bijvoorbeeld: vervolging wegens ras, godsdienst, nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep of zijn politieke overtuiging. In België hebben verzoekers geen recht op financiële steun, maar wel op opvang. Deze opvang zal Fedasil o.a. organiseren.

Fedasil staat voor ‘het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers’ en is operationeel sinds mei 2002. Sinds 1 oktober 2020 staat Fedasil onder het toezicht van Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Deze organisatie is verantwoordelijk voor de opvang van verzoekers om internationale bescherming en andere doelgroepen en garandeert de kwaliteit en de conformiteit binnen de verschillende opvangstructuren. Fedasil coördineert eveneens de organisatie van vrijwillige terugkeer naar de herkomstlanden. België telt meer dan 80 opvangcentra voor verzoekers om internationale bescherming. Een van die 80 centra bevindt zich in een industrieterrein in Zaventem.

Het centrum in Zaventem is een open opvangcentrum en biedt onderdak, medische, sociale en juridische bijstand aan asielzoekers tijdens de behandeling van hun verzoek om internationale bescherming. Het opvangcentrum kan plaats bieden aan 250 verzoekers. De site in Zaventem is gesitueerd in de industriële zone van Diegem in een voormalig kantoorgebouw van ING. Verschillende personeelsleden staan in voor de goede werking van het centrum: sociaal assistenten, opvoeders, onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, animatoren, logistiek medewerkers… Naast opvang en begeleiding trachten ze op regelmatige tijdstippen leuke activiteiten en een nuttige dagbesteding te organiseren voor de bewoners.

Fedasil Zaventem streeft ernaar om zich zo goed mogelijk te integreren in haar omgeving. Het centrum organiseert daarom ook op regelmatige basis activiteiten die toegankelijk zijn voor buurtbewoners en geïnteresseerden. Ook werken ze samen met organisaties en verenigingen uit de buurt en niet te vergeten de verschillende diensten van de gemeente Zaventem.

Ziezo, dit was een korte inleiding over Fedasil Zaventem. Volgende week laat ik jullie weten wat een ergotherapeut zoal kan betekenen in een centrum voor mensen op de vlucht én hoe mijn eerste weken tot nu toe zijn geweest.

Groetjes!

Lukas