BLOG 2 – De eerste weken

Hallo iedereen,

Hier weer een blog vanuit Fedasil Zaventem!

Voor ik begon aan mijn stage hier in Fedasil, ben ik hier al eens op bezoek geweest. Mattias, de student die voor mij stage deed in Fedasil, had me toen een rondleiding gegeven en me voorgesteld aan het team. Zo had ik nog voor ik aan mijn eerste stagedag begon, kennisgemaakt met de collega’s en met de werkplek. Dit had als gevolg dat er een heel pak stress wegviel mijn eerste effectieve stagedag, wat natuurlijk zeer aangenaam was.

De eerste week werd ik direct met open armen ontvangen door het team. Ik mocht me installeren aan een bureau bij een van de sociale begeleiders. Deze eerste week heb ik vooral meegelopen met de sociale begeleiding. Mijn dag begon om 9 uur en om 9 uur 30 hadden we ochtendbriefing. Hier werd in het multidisciplinair team de vorige dag besproken. Waren er bepaalde voorvallen/casussen die besproken moesten worden? Komen er nieuwe mensen aan? Hoe is activiteit X verlopen? Etc. Na dit overleg, dat ongeveer een half uur duurt, gaat iedereen verder met de orde van de dag.

De sociale begeleiding is ook verantwoordelijk voor kamercontroles. Vanzelfsprekend zijn er in een centrum waar ongeveer 240 personen verblijven enkele regels en afspraken. Geen kookvuur in de kamer ter brandveiligheid. Aanwezigheid van eten op de kamer mag, maar alleen in een afgesloten verpakking. Dit om ongedierte te vermijden. De sociale begeleiding gaat dan van kamer tot kamer langs om deze zaken te controleren, maar vooral ook om eens te checken met de bewoners zelf of ze hulp nodig hebben met iets. Een open en neutrale houding is hier zeer belangrijk bij. Daarnaast ben ik mee op uitstap geweest naar een trampolinepark en naar Planckendael.

Na de eerste week ben ik meer zelfstandig aan de slag gegaan. Door gesprekken met oud-stagairs en door de begeleiding van Odisee uit, had ik een beter beeld wat een ergotherapeut zoal kan betekenen in een opvangcentrum. Een van de zaken waar bijna iedereen hier nood aan heeft, is zinvolle dagbesteding. Omdat er zoveel bewoners aanwezig zijn met allemaal verschillende interesses, moet je je gaan focussen op bepaalde doelgroepen. Ik heb me afgelopen weken vooral gefocust op sport en muziek. Zo ga ik elke dinsdagnamiddag naar een grasveld in de buurt om hier telkens een andere nationale sport te spelen met de bewoners. Zo zijn we al gaan voetballen, gaan cricket spelen en een heus volleybaltornooi. Met een paar andere bewoners spreek ik elke woensdag af om samen muziek te maken. Voorlopig zitten er in onze “Fedasilband” 2 gitaristen, 1 pianist en een drummer. Benieuwd waar dat naartoe gaat gaan!

Tot snel!

Lukas