Unsere Erfahrungen

Onze stageweek zit er inmiddels op. We zullen onze ervaringen op een rijtje zetten om jullie daarmee hopelijk ook warm te maken voor een stage in het ziekenhuis.

De doelgroep van de kliniek zijn enerzijds mensen met neurologische aandoeningen zoals een post CVA-patiënten en chronische aandoeningen zoals MS en parkinson. Anderzijds ontvangen ze ook orthopedische patiënten die bijvoorbeeld een knieprothese hebben, rheuma hebben, rugklachten hebben,… De chronische patiënten komen jaarlijks gedurende enkele weken naar het revalidatiecentrum om hun mogelijkheden opnieuw te verbeteren.

In de volgende alinea’s zullen we het hebben over de opvallendste verschillen en gelijkenissen tussen België en Zwitserland qua behandelplan.

Ten eerste viel ons op dat men in het revalidatiecentrum zeer cliënt-centred werkt. Dit tracht men te verwezenlijken aan de hand van focusgroepen. Men maakt nog maar een jaar gebruik van dit systeem. In de instelling bestaan er een aantal programma’s, bijvoorbeeld arm-handtraining, arbeidsreïntegratie, basis, mobiliteit enzoverder. Aan de hand van de mogelijkheden en de wensen van de cliënt zal elke persoon onderverdeeld worden in een bepaalde categorie. Deze focusgroepen zorgen er eveneens voor dat er meer tijd vrijkomt voor elke patiënt. In België is men zeer strikt op de half uur therapie die elke patiënt krijgt. In Valens is de tijd afhankelijk aan de nood van de cliënten. De ergotherapeut neemt ook steeds de CMOPE af bij een intake, hierdoor wordt extra ingezet op de thuiscontext, rollen en interesses van de patiënt. Ook assessment als de nine peg hold test, box and blockx test, jebsen hand test,… worden standaard afgenomen bij de opname en bij het verlaten van het revalidatieziekenhuis. Op die manier kan progressie die de patiënt gemaakt heeft aangetoond worden. Wat opgemerkt werd, was dat een ergotherapeut geen cognitieve assessment afneemt in de instelling. Dit wordt gedaan door de neuropsycholoog. Deze neuropsycholoog neemt voornamelijk de Moca en de MMSE af bij de cliënten. Daarbovenop zal deze discipline nog andere testen en therapieën met de patiënten uitvoeren.

Wat ons verder ook opviel was dat er minder hiërarchie aanwezig is tussen de dokters en de therapeuten. Het is zeer toegankelijk om de dokter op ieder moment van de dag aan te spreken. Ook worden deze aangesproken met de voornaam. Wij vinden persoonlijk dat deze hiërarchie bij ons nog veel meer heerst. Op elke afdeling bestaat er een patientencoach. Dit is een persoon die in gesprek gaat met de patiënten en het aanspreekpunt is van een afdeling. In Kliniken Valens is eveneens een ergotherapeut die deze functie uitvoert. 

Ook wordt er meer ingezet op ergotherapie in het algemeen. Naast het feit dat er meer ergotherapeuten aanwezig zijn, is ook het aanbod aan ergotherapeutische sessies groter. Er zijn verschillende gespecialiseerde ruimtes aanwezig bv. een ruimte voor arbeidsreïntegratie, keukens met hulpmiddelen, ruimte voor het heropnemen van huishoudelijke taken, ergonomie-ruimte, hand-arm ruimte, creatieve ruimte… Ook geven ergotherapeuten yoga, mindfullness, muziektherapie,… Wat ons ook opviel was dat de ergotherapeut ook werd ingezet binnen de spraakrevalidatie. De ergotherapeut ging dan bijvoorbeeld met de patiënt naar de keuken om daar een handeling uit te voeren met als doel het verbeteren van de spraak.

In het revalidatiecentrum in Valens wordt gebruik gemaakt van evidence based practice en de daarbij horende vernieuwende technologieën, namelijk robotica. Eveneens wordt er wekelijks verschillende bijscholingen gedaan, zodat elke therapeut zowel ergotherapie als kinesitherapie steeds op de hoogte is van de nieuwste onderzoeken en technieken. Deze bijscholingen vinden elke donderdag plaats na de middagpauze. Deze bijscholingen zijn hetzelfde voor de ergotherapeuten als de kinesitherapeuten. Op dinsdag namiddag zal er met de gehele team van therapeuten een ingewikkelde casus besproken worden, waar iedereen zijn/haar bevinden en mening kan uiten. Over het algemeen staat Zwitserland bekend als een vergevorderd land op vlak van Neurologie. Indien uw interesses in de neurologie zeer groot zijn, moet je zeker en vast een kijkje nemen in het revalidatiecentrum in Valens.

Een groot verschil met Zwitserland en België is de denkwijze op vlak van leven. De mensen hebben hier het idee dat je moet werken om te leven en niet zoals in België leven om te werken. In Zwitserland werken veel therapeuten geen 100% omdat ze van hun leven willen genieten. Eveneens krijgen de therapeuten hier standaard vijf weken betaald verlof en hebben ze de mogelijkheid om nog is vijf weken onbetaald verlof te krijgen. Dit is iets wat in België niet mogelijk is. 

Ook het loon ligt in Zwitserland veel hoger dan in België. Natuurlijk is het leven er dan ook duurder. Iets wat wij als heel ongewoon hebben ervaren was het feit dat personeelsleden 3 keer per dag hun tanden poetsten op het werk. Initieel begrepen wij niet waarom ze dit deden. Wanneer we vroegen wat de reden was bleek het dat een tandverzekering zo duur is in Zwitserland dat bijna niemand er één heeft. Niet alleen een tandverzekering is duur, maar ook een hospitalisatieverzekering. Het meisje dat we leerde kennen uit België vertelde ons dat je in Zwitserland goed leeft, zolang je geen gezondheidsprobleem hebt. Ze zei dat gezondheidszorg in Zwitserland heel duur is en dat praktisch alle kosten uit eigen zak moeten komen. Een patiënt met MS had bijvoorbeeld een elektrostimulator aangekocht zodat zijn been makkelijker omhoog ging bij het stappen. De kosten van dit apparaat kwamen op 8000 Zwitserse frank. Hiervan zou maximaal 2000 worden terugbetaald door de hospitalisatieverzekering en zou tot twee jaar kunnen duren. Het komt er dus op neer dat het aanschaffen van hulpmiddelen veel toegankelijker is dan in België. Hieruit hebben we geleerd dat we in België een zeer goed gezondheidszorgsysteem hebben die rekening houdt met alle sociale klassen.

Het is een zeer interessante stageplek en zeker aan te raden voor ergotherapeuten. Je kan er je professionele kennis verder ontwikkelen en je ontdekt een heel andere werkwijze. Ook is er een zodanig therapeuten tekort dat je er gemakkelijk een job kan vinden. Wel hebben wij ervaren dat het toch belangrijk is om zeker het basis Duits te beheersen. Wanneer je er immers langer stage doet moet je notities maken, multidisciplinaire gesprekken mee voeren, communiceren met patiënten,… De stageplaats heeft verder geen criteria om stage te lopen op deze plek. Het is dus zeker een aanrader als je houdt van een uitdaginging! 

Tjus

 

Roxanne Hannsens en Vince Roskams

Die ersten Tage

Eens aangekomen haalden we de sleutel van ons gratis verblijf af aan de balie in het ziekenhuis. Het eerste wat we zagen was een betaalautomaat op de parking, geen gratis parking dus + te betalen met muntjes in Zwitserse frank (deze hadden we niet, enkel briefjes). De vrouw achter de balie kon niet goed Engels en wij geen Duits, wat wel zorgde voor wat moeilijk communicatie. Uiteindelijk hebben we uit het gesprek geconcludeerd dat er geen gratis parking aanwezig was. De tocht naar ons appartement was ook een heel avontuur, al bevond dit zich maar op 500 meter van het ziekenhuis. Men onze auto waande we ons tussen de smalle paden van Valens. De referentie die ons werd gegeven was de kerk, daar reden we dus naartoe en troffen we inderdaad houze of Pizol, onze verblijfplaats, aan. Ook vonden we hier gelukkig gratis parking. Bij het verkennen van het appartement kwamen we tot ontdekking dat er geen keukengerei aanwezig was (bestek, borden, glazen, kommen, pannen,…). Onze zelfgemaakte spaghetti die we gepland hadden te maken viel dus al grandioos in het water. Ook waren er geen winkels in een straal van 6 kilometer en was het al na sluitingstijd. Dan maar pizza…. 😊

Even later kwamen we tot het besef dat we enkele maanden terug een mail met huisregels in het Duits hadden ontvangen. We hadden die snel doorgelezen en hadden niet gezien dat keukengerei zelf mee te nemen was. De conclusie was dat we alles wat hier aanwezig was zoals wc papier, dekbedden en kussens zelf hadden meegenomen, maar het noodzakelijkste niet (typisch hahaha) Dus tip 2: lees de huisregels goed na, vertaal ze eventueel.

Ook leerden we reeds een kinesitherapeut uit België kennen. Zij zei meteen dat ze hier, na haar stage, vast was komen werken omwille van de aanpak die hier blijkbaar helemaal anders is dan in België. We zijn dus zeer benieuwd om dit ook te ontdekken. Ze gaf ons haar nummer en zei dat we haar vragen konden stellen indien we die hadden. Ook gaf ze ons tips omtrent activiteiten die we konden doen in onze vrije tijd.

Als laatste willen we het nog even hebben over de locatie van ons appartement. Deze heeft een prachtig uitzicht op de bergen en op de kerk. Een kerk is er natuurlijk voor gemaakt om het uur aan te duiden en van zich te laten horen…. Je hoort het al aankomen… De klok geeft op elk uur, ook s nachts, het uur aan al bengelend. Op zondag, dit was onze eerste ochtend, nog een extra klokkenspel om 06.00 ’s ochtends. Dus tip 3: neem oordoppen mee (zelfs met word je wakker ☹ haha).  Het enige voordeel is dat een wekker niet nodig zal zijn voor stage. We starten morgen om 08.00, spannend….!

Vandaag is het zondag 27/06/2021. Ons plan is om de streek wat te verkennen en op zoek te gaan naar het nodige keukengerei/winkel. En niet te vergeten, supporteren voor onze rode duivels natuurlijk!!!

Vandaag (27/06) gingen we naar de Taminakloof. Dit was een tocht van ongeveer 30 minuten over een sterk afhellend grindpad. De kostprijs was 5 CHF per persoon. Tip 4: neem goede wandelschoenen mee.

Een beetje achtergrondgeschiedenis over deze kloof:

Rond 1240 ontdekten de jagers van de abdij van Pfäfers de warmwaterbron met een temperatuur van maar liefst 36,5°C. De monniken van het nabijgelegen benedictijnenklooster gebruiken deze bron reeds om tot heilige openbaringen komen, vandaar de traditie. Zo begon de lange geschiedenis van bad pfäfers en, later, van bad Ragaz. In 1840 werd het warme thermale water voor het eerst, via houten kanalen, van de kloof van Tamine naar Bad Ragaz geleid. De opkomst van Bad Ragaz tot een internationale badplaats begon.

Het water heeft verschillende heilzame werkingen: de waterdruk, het drijfvermogen, de dichtheid van het water en de thermische omstandigheden, samen met de chemische eigenschappen, geven het water zijn thermische, genezende kwaliteiten. Na het baden heeft de huid een zijdezacht gevoel. Bovendien helpt baden bij het revitaliseren, ontspant het de spieren, versterkt het je immuunsysteem en stimuleert het de bloedsomloop.

Doordat het water ongeveer lichaamstemperatuur is helpt het volgende zaken te verlichten:

  • reumatische en mechanische klachten
  • stofwisselingsstoornissen
  • aandoeningen van het bewegingsapparaat
  • neurologische aandoeningen

Op onderstaande foto kan je zien waar het water op de dag vandaag gebruikt wordt, dit onder andere in de kliniek in Valens:

Na hebben we onze wandeling verdergezet naar Bad Ragaz. Dit was een wandeling van 2 uur. Bad Ragaz is een gezellig dorpje dat zeer gekend staat omwille van de luxe thermale baden die aanwezig zijn. Wij schrokken persoonlijk een beetje van de prijzen. Tip 5: neem, als je spaarzaam wil zijn, je eigen lunchpakket en drank mee.

We kwamen terug met de bus, dit kostte 4,80 CHF per persoon. Gelukkig is in Bad Ragaz een post voor toeristen aanwezig waar we allerlei zaken konden vragen, onder andere ook de bus uren. Doorheen deze dag merkte we opnieuw dat Engels hier geen gekende taal is en dat Zwitsers Duits hetzelfde klinkt als chinees haha…. We zijn dus benieuwd hoe de communicatie zal verlopen met de patiënten/collega’s tijdens onze observatieweek.

Der Beginn unseres Abenteuers

Ons avontuur speelt zich af in het neurologisch revalidatiecentrum in Valens, Zwitserland.

Voor we verder gaan zullen we ons even voorstellen. Wij zijn Vince en Roxanne en zitten in het derde jaar ergotherapie. We leerden elkaar kennen in het eerste jaar en groeiden dichter naar elkaar toe. Doorheen de gehele opleiding hebben we elkaar gesteund en geholpen waar nodig. We staan daarom ook te popelen om dit avontuur samen aan te gaan.

Onze reis start op 26/06/2021 om 07.00 in Leuven, daar wonen we. Vanuit Leuven zijn we vertrokken met de auto richting Valens. Het was voor ons allebei de eerste keer dat we zo een lange afstand alleen met de auto deden, spannend dus… Gelukkig hadden we allebei ons rijbewijs en konden we elkaar dus afwisselen. Onze eerste stop was in Luxemburg (want daar is de benzine goedkoper) 😉 Verder maakte we nog een stop in Orchwiller om even onszelf bij te tanken met wat eten en een lekker drankje. We kwamen om 17.15 levend en wel aan in Valens. Over het algemeen verliep de rit zeer vlot, enkel het laatste stukje was een uitdaging voor onze Peugeot van 17 jaar oud. De steile haarspeldbochten stelde de conditie van de auto zwaar op de proef, naar derde schakelen was geen optie (hahaha…!). Dus tip 1: als je met de auto komt, hou rekening met zijn levensjaren en zijn aantal pk.

 

Nieuws

Nieuws over ons / de website

Werkervaring

Een ervaring in het werkveld

Culturele ervaring

Een ervaring over cultuur / interculturaliteit