Die ersten Tage

Eens aangekomen haalden we de sleutel van ons gratis verblijf af aan de balie in het ziekenhuis. Het eerste wat we zagen was een betaalautomaat op de parking, geen gratis parking dus + te betalen met muntjes in Zwitserse frank (deze hadden we niet, enkel briefjes). De vrouw achter de balie kon niet goed Engels en wij geen Duits, wat wel zorgde voor wat moeilijk communicatie. Uiteindelijk hebben we uit het gesprek geconcludeerd dat er geen gratis parking aanwezig was. De tocht naar ons appartement was ook een heel avontuur, al bevond dit zich maar op 500 meter van het ziekenhuis. Men onze auto waande we ons tussen de smalle paden van Valens. De referentie die ons werd gegeven was de kerk, daar reden we dus naartoe en troffen we inderdaad houze of Pizol, onze verblijfplaats, aan. Ook vonden we hier gelukkig gratis parking. Bij het verkennen van het appartement kwamen we tot ontdekking dat er geen keukengerei aanwezig was (bestek, borden, glazen, kommen, pannen,…). Onze zelfgemaakte spaghetti die we gepland hadden te maken viel dus al grandioos in het water. Ook waren er geen winkels in een straal van 6 kilometer en was het al na sluitingstijd. Dan maar pizza…. 😊

Even later kwamen we tot het besef dat we enkele maanden terug een mail met huisregels in het Duits hadden ontvangen. We hadden die snel doorgelezen en hadden niet gezien dat keukengerei zelf mee te nemen was. De conclusie was dat we alles wat hier aanwezig was zoals wc papier, dekbedden en kussens zelf hadden meegenomen, maar het noodzakelijkste niet (typisch hahaha) Dus tip 2: lees de huisregels goed na, vertaal ze eventueel.

Ook leerden we reeds een kinesitherapeut uit België kennen. Zij zei meteen dat ze hier, na haar stage, vast was komen werken omwille van de aanpak die hier blijkbaar helemaal anders is dan in België. We zijn dus zeer benieuwd om dit ook te ontdekken. Ze gaf ons haar nummer en zei dat we haar vragen konden stellen indien we die hadden. Ook gaf ze ons tips omtrent activiteiten die we konden doen in onze vrije tijd.

Als laatste willen we het nog even hebben over de locatie van ons appartement. Deze heeft een prachtig uitzicht op de bergen en op de kerk. Een kerk is er natuurlijk voor gemaakt om het uur aan te duiden en van zich te laten horen…. Je hoort het al aankomen… De klok geeft op elk uur, ook s nachts, het uur aan al bengelend. Op zondag, dit was onze eerste ochtend, nog een extra klokkenspel om 06.00 ’s ochtends. Dus tip 3: neem oordoppen mee (zelfs met word je wakker ☹ haha).  Het enige voordeel is dat een wekker niet nodig zal zijn voor stage. We starten morgen om 08.00, spannend….!

Vandaag is het zondag 27/06/2021. Ons plan is om de streek wat te verkennen en op zoek te gaan naar het nodige keukengerei/winkel. En niet te vergeten, supporteren voor onze rode duivels natuurlijk!!!

Vandaag (27/06) gingen we naar de Taminakloof. Dit was een tocht van ongeveer 30 minuten over een sterk afhellend grindpad. De kostprijs was 5 CHF per persoon. Tip 4: neem goede wandelschoenen mee.

Een beetje achtergrondgeschiedenis over deze kloof:

Rond 1240 ontdekten de jagers van de abdij van Pfäfers de warmwaterbron met een temperatuur van maar liefst 36,5°C. De monniken van het nabijgelegen benedictijnenklooster gebruiken deze bron reeds om tot heilige openbaringen komen, vandaar de traditie. Zo begon de lange geschiedenis van bad pfäfers en, later, van bad Ragaz. In 1840 werd het warme thermale water voor het eerst, via houten kanalen, van de kloof van Tamine naar Bad Ragaz geleid. De opkomst van Bad Ragaz tot een internationale badplaats begon.

Het water heeft verschillende heilzame werkingen: de waterdruk, het drijfvermogen, de dichtheid van het water en de thermische omstandigheden, samen met de chemische eigenschappen, geven het water zijn thermische, genezende kwaliteiten. Na het baden heeft de huid een zijdezacht gevoel. Bovendien helpt baden bij het revitaliseren, ontspant het de spieren, versterkt het je immuunsysteem en stimuleert het de bloedsomloop.

Doordat het water ongeveer lichaamstemperatuur is helpt het volgende zaken te verlichten:

  • reumatische en mechanische klachten
  • stofwisselingsstoornissen
  • aandoeningen van het bewegingsapparaat
  • neurologische aandoeningen

Op onderstaande foto kan je zien waar het water op de dag vandaag gebruikt wordt, dit onder andere in de kliniek in Valens:

Na hebben we onze wandeling verdergezet naar Bad Ragaz. Dit was een wandeling van 2 uur. Bad Ragaz is een gezellig dorpje dat zeer gekend staat omwille van de luxe thermale baden die aanwezig zijn. Wij schrokken persoonlijk een beetje van de prijzen. Tip 5: neem, als je spaarzaam wil zijn, je eigen lunchpakket en drank mee.

We kwamen terug met de bus, dit kostte 4,80 CHF per persoon. Gelukkig is in Bad Ragaz een post voor toeristen aanwezig waar we allerlei zaken konden vragen, onder andere ook de bus uren. Doorheen deze dag merkte we opnieuw dat Engels hier geen gekende taal is en dat Zwitsers Duits hetzelfde klinkt als chinees haha…. We zijn dus benieuwd hoe de communicatie zal verlopen met de patiënten/collega’s tijdens onze observatieweek.