3 bezoeken op een rij

Wegens technische problemen is het ons niet gelukt om gisteren een blogbericht te plaatsen 🙁 om het goed te maken plaatsen we er vandaag twee. 😉

Derde bezoek

Donderdag werden we verwacht bij Elisabeth. Zij heeft een eigen ergopraktijk, waar ze samenwerkt met nog een andere ergotherapeute. Haar praktijk is gevestigd in een oude boerderij, waar ook nog een arts, kinesitherapeut en een psycholoog gevestigd zijn. We zagen 4 verschillende therapiesessies. Ook de inrichting van de ruimte was opnieuw het bekijken waard.

De twee ergotherapeuten werken vaak samen in dezelfde ruimte. Dit geeft zowel voor- als nadelen, maar ze kunnen steeds goed inspelen op wat er gebeurt. Ze richten zich vooral op sensorische integratietherapie, vestibulaire integratie en fijne motoriek. Het gedeelte van Elisabeth bestaat uit 5 ruimtes: een inkomhal + wachtzaal, een kleine keuken, een toilet/badkamer, een grote werkruimte en een kleinere werkruimte met een bureau en een werktafel. Wat opvallend is, is dat Elisabeth geen gebruik maakt van assessments. Ze zegt dat ze eerder vertrouwt op haar eigen observatie en niet graag een kind een bepaalde “score” geeft. Ze observeert hen en kijkt zo waar ze aan kan werken. Ze wilt ook niet zomaar het kind op een stoel zetten en iets laten doen. Ze hecht wel veel waarde aan bewegen en spelen. Een belangrijk punt is hier dat de meeste mensen die hier op therapie komen, niet alles terugbetaald krijgen. Ze krijgen hoogstens 1/3 van het totale bedrag terug. (voorbeeld: een half uur therapie kost hier 50euro). Enkel voor de mensen die financiële moeilijkheden hebben, krijgen iets meer of volledig terugbetaald.

Hieronder zie je een foto van hoe de boerderij oorspronkelijk was. Je kan de steunpalen nog duidelijk zien in de eigenlijke staat.

Vierde bezoek

In de namiddag hadden we een afspraak bij Simone. Ook zij is een zelfstandige ergotherapeute. Ze richt zich vooral op de fysieke revalidatie voor volwassenen (neurologische problemen, orthopedie, fijne motoriek, sensibiliteit, cognitie, parkinson, beroerte,…). Daaarnaast is ze ook gespecialiseerd in craniosacrale therapie. In deze therapie wordt de mens als een geheel behandeld. Het cranio sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het hersenvocht en de dura mater. Ze zoeken de oorsprong van de klachten en proberen door deze plaatsen te behandelen door middel van het zoeken van verbonden drukpunten, de klachten te doen verdwijnen. Daarnaast gebruikt ze in haar therapiesessies ook het Bobath-principe, het principe van de triggerpoints (= drukpunten). Bijvoorbeeld: Wanneer je pijn hebt aan het schouderblad, moet je een druk uitvoeren op de pols, namelijk op de nervus suprascapularis. Wanneer dit goed gaat, zal de pijn afnemen. Dit geldt ook voor het principe van “nervusstretching”. Daarnaast maakt ze ook gebruik van de mobilisatietechnieken. Ze maakt geen gebruik van gestandaardiseerde assessments omdat haar patiënten doorgestuurd worden vanuit het ziekenhuis waar ze mee samenwerkt. Zij hebben deze al afgenomen. 1 dag per week werkt ze in haar eigen praktijk, de andere dagen bezoekt ze de mensen aan huis. De sociale verzekering van de mensen waar ze mee werkt betalen wel alles 100% terug.

Vijfde bezoek

Ons laatste bezoek ging door bij Thomas. Ook hij is een zelfstandig ergotherapeut die zich vooral richt op sensorische integratietherapie, sensibiliteit en fijne motoriek. Hij werkt vooral met kinderen met gedragsproblemen, autisme, ADHD en vestibulaire problemen. Hij heeft een grote kast vol dozen met verschillende bonen, grote en kleine. Hier laat hij de kinderen geblinddoekt verschillende voorwerpen in zoeken (sensibiliteit). Op het gebied van assessments gebruikt hij vooral de verkorte versie van de BOT (Bruininks-Oseretsky test of Motor Profiency). Daarnaast gebruikt hij ook  de clinical observation van Jean Ayres. Ook maakt hij vaak gebruik van verschillende gezelschapspelen om te oefenen met de kinderen. We leerden niet alleen van hem, maar hij leert ook van ons. 😉 we hebben hem het spel “Boomgaard” uitgelegd en hij vond het een zeer interessant en nuttig spel.

Hierbij hebben we ons laatste bezoek gebracht. We hebben heel veel bijgeleerd en kunnen nu nog volop genieten van onze laatste dag in Wenen. Morgen brengen we jullie verslag uit van het laatste beetje cultuur dat we hebben opgedaan. 🙂 Ohja, we hebben hier een groot shoppingcenter ontdekt, dus morgen maken we daar even een korte tussenstop. 😉

Sehe dich morgen!!!

Laura en Sara 🙂

Tijd voor cultuur!

Woensdag = vrije dag!

We hebben reeds twee bezoeken van de vijf afgelegd, dus een vrije dag is welkom. 🙂 Helaas zat in de voormiddag het weer een beetje tegen… In de voormiddag beperkte onze vrije dag zich tot boodschappen doen en spelletjes spelen (de stand na twee spelletjes Catan –> Sara – Laura: 2-0)

Na de middag kwam de zon tevoorschijn dus besloten we een typisch Oostenrijks marktje te bezoeken. Na een korte metrorit (leve de weekpas!) waren we al snel ter plekke. We kunnen je dit zeggen: als je met grote honger naar de markt gaat, kom je meer dan verzadigd terug thuis. Overal krijg je iets te eten aangeboden.

Hieronder enkele sfeerbeelden 😉

Toen we terug kwamen, maakten we nog een wandeling langs de Donau. Op de muren zijn overal mooie graffititekeningen aangebracht. Kijk zelf maar even mee.

Na onze wandeling was het alweer tijd om ons voor te bereiden op onze volgende bezoeken. Morgen staan er twee plaatsen op het programma, dus het wordt alweer een drukke dag. Daarna nog snel inkopen doen voor het avondeten. Aangezien we vanavond een film gepland hebben, worden er ook wat snackjes toegevoegd aan de boodschappenmand. 😉

 

Na enkele dagen hebben we toch ook enkele culturele aspecten ontdekt die ons leuk lijken met jullie te delen:

  1. Wenen is zeker multicultureel! Ons appartement is dichtbij een ontmoetingsplaats voor mensen met het Joodse geloof. We komen hen regelmatig tegen op straat.
  2. Hier rijdt zeer veel politie rond! We voelen ons hier dus super veilig 😉
  3. Op 4 April komen Prins Charles en prinses camilla op bezoek hier in Wenen! Er was dus nog meer politie te zien dan normaal 🙂
  4. Het openbaar vervoer is hier super! Je kunt namelijk verschillende pasjes kopen voor verschillende dagen (1dag, 3 dagen en 7 dagen). Je kan het gebruiken voor alle openbaar vervoersmiddelen (tram, bus, metro). Ook zijn ze hier supervriendelijk en vermelden ze meermaals op de metro dat je plaats moeten vrij maken voor: zwangere vrouwen, vrouwen met kinderen, blinden, invaliden en oudere mensen. Ook kun je hier overal supersnel geraken omdat er om de 3 minuten een metro komt.
  5. Bij de Mc Donalds hebben vegetariërs zeer veel keus en mensen die liever glutenvrij eten, hebben hier zeker ook keuze genoeg! één nadeel: Hier hebben ze geen mayonaise…
  6. Spijtig genoeg zijn hier enkele dingen ook heel erg duur zoals: brood en bloemen.
  7. Hier kun je gewoon kranten aan een paal kopen midden op straat. –> 90cent voor een krant 🙂
  8. Hier hebben ze ook nog telefooncellen.
  9. Bij ieder park vindt hier ook een heel groot hondenveld waar honden zich kunnen vermaken. Ze zijn hier dus zeker hondvriendelijk! 😉
  10. De straten hier in Wenen zijn zeker niet saai. Hier en daar zie je huizen die in kleurrijke kleuren geverfd zijn of uitgebreid versierd zijn.
  11. Bij iedere openbare vuilbak kun je ook je sigaret kwijt!

Dat was het voor vandaag 🙂 In het volgende bericht kan je opnieuw meer te weten komen over onze bezoeken.

Liebe Grüße aus Wien!!