Uitstap Spielberk

 

Dit zijn enkele foto’s van de uitstap naar Spielberk kasteel in Brno. We hebben er de hele dag rondgewandeld en genoten van het mooie, maar koude weer. Veel kunst en geschiedenis gezien. Alle gidsen zijn vertaald in het Engels en Duits! Een gids was er niet dus Juraj moest veel vertalen :-).

Je kan een tweetal zaken gaan bezichtigen in het kasteel. Je kan de onderkant bezoeken. Hier zijn de militaire oefengronden en de cellen/folterkamers die door de eeuwen heen zijn gebruikt. In sommige cellen en kamers zijn er al poppen geplaatst, maar de meeste zijn nog leeg. Ze zijn bezig met alles te renoveren en klaar te maken tegen de komende zomer.

Je kon ook nog enkele kelders vinden die in door de Duitsers in de 2e wereldoorlog zijn gemaakt. De infrastructuur van deze kelder is bewaard gebleven net als de elektriciteitsvoorzieningen. De meubels en aankleding waren wel verwijderd.

De bovenkant is het kasteel zelf. hier heb je de keuzen tussen enkele zalen en tentoonstellingen. zo kan je de normale kasteel toer doen waarbij je een stuk van de opgravingen te zien krijgt, historische voorwerpen, vuurwerkkunst, moderne kunst en antieke relikwieën. Daarnaast kan je nog bijkomend kiezen voor tijdelijke tentoonstellingen, de kapel en speciale aanbiedingen (nu was dit culinair).

Het zicht is prachtig, zeker naarmate het licht begint te vervagen en de verlichting van de stad opgang komt. De kerstsfeer van het centrum gaf een mooi bijdragen op het panorama.