De tweede week stage zit er al op

Beste Volgers

Hier zijn we opnieuw met een nieuw bericht over onze stage .

De tweede week is goed verlopen, we hebben heel wat therapieën uitgevoerd bij onze volgkinderen, maar zeker ook bij de andere kinderen.

(Simon’s volgkind = P, Wannes volgkind = K)

Eet begeleiding: Het begeleiden van P. tijdens het ontbijt en het middagmaal is veel moeilijker verlopen dan vorige week, tijdens het ontbijt werkte P. nog wat mee maar tijdens de middag weigerde hij steeds om te eten en smeet zoveel mogelijk van zijn voeding in het rond (gelukkig had ik het volledige bord steeds goed vast). Na lang aandringen kon hij enkele keren zelfstandig met de vork en de lepel eten (met het nodige morsen uiteraard).

K neemt stilletjes aan meer en meer initiatief om zelf te eten, je moet hem minder voeden. Zijn tong komt nog altijd uit zijn mond tijdens het eten, maar blijkbaar valt daar niet veel aan te veranderen.

Creatieve therapie: Het tekenen met wasco’s en stempelstiften vond P. leuk. Hij had wel moeite met zich te concentreren bij het tekenen en wisselde om de 5 seconden van wasco. We hebben wel opgemerkt dat hij moeite heeft met het stukje wasco goed te fixeren in de hand dus heb ik hem hierbij geholpen.

K moest hierbij volledig geholpen worden, je moet de stempel samen met hem vasthouden. Dit vond hij helemaal niet leuk, hij weigerde zelfs enkele keren mee te werken. Hij heeft ook geen interesse in het eindproduct.

Sherborne: Deze sessie vond P. geweldig, hij heeft heel de tijd moeten lachen en werkte goed mee en kon zich gedurende een beperkte periode toch concentreren op de verschillende delen van de sessie. Op deze manier leerde P. zijn lichaam en de bewegingen die hij kan maken beter kennen.

K lijkt bij verschillende dingen angst te hebben en begint dan te wenen of wringt tegen. Bij andere dingen (voortgetrokken worden liggend op een laken, rollen over zijde) lijkt hij dan weer een grote voorkeur te hebben, hierbij lacht hij geregeld.

Shantala massage: Dit is niet aan P. bestemd, daarom hebben we dit niet met hem gedaan.

Dit hebben we elke dag minstens 1x gedaan bij K, hij toont hierbij geen weerstand. Hij lijkt er zelfs van te genieten. Het is ook een ideale gelegenheid om de eerste stappen te zetten op weg naar het zelfstandig aan -en uitkleden.

Snoezelen: Dit vond P. ook zeer leuk. Hij was voortdurend nieuwsgierig naar elke stimulatie die hem in het oog sprong. Vooral materiaal dat hij kon vastgrijpen (en door de kamer gooien) vond hij prettig om aan te raken en te bekijken. alles wat licht gaf, gaf hij maar maximum 5 seconden aandacht.

K heeft hierbij vooral aandacht voor dingen die fel licht geven. Hij legt zich dan neer op zijn buik naar het lichtgevend voorwerp en kan hier een hele tijd naar blijven staren.

Muziektherapie: P. nam meteen de xylofoon omdat hij nu eenmaal graag met de stokken slaat. De sambabal vond hij ook iets intrigerend. Hij luistert graag naar de geluiden die hij kan maken met beide instrumenten.

K kiest vooral voor de rammelaars en belletjes. Deze dingen neemt hij vast en slaat ze tegen zijn borst. Trommels of xylofoon is nog niet aan hem besteed, hij heeft wel aandacht voor dit als je hem begeleidt bij het hierop slaan.

Aangezien het hier in Polen enkele dagen mooi weer was, zijn we met alle kinderen en begeleiders buiten gaan spelen in de speeltuin. Het moment dat P. buiten komt begint hij de hele tuin af te lopen en moet ik hem gedurende de hele tijd volgen. P. lijkt een fascinatie ontwikkeld te hebben voor een van de kleinere poorten die in de tuin staan, hij opent deze en sluit ze vervolgens weer, soms 20 keren na elkaar, en ik kan hem hier niet vanaf houden :). K. is buiten zeer rustig, hij valt soms zelfs in slaap, daarom gaan we met hem samen op de schommel om hem wat te stimuleren.