Stage buiten stageplaats

Hallo iedereen,

Ik ben terug veilig in Porto geland en heb er weer een weekje stage opzitten. Ben blij dat ik terug naar België was geweest om op een ‘mooie’ manier afscheid te nemen van peter. Danku voor alle steun! Nu ga ik jullie eens wat meer informatie geven over de stageplaatsen die op een andere plaats doorgaan dan mijn stage zelf.

Op maandag ga ik namelijk een hele dag naar Villa Urbana (gelegen in Valbom dus ga er met een busje vanuit mijn stageplaats naartoe), een plaats waar veel mensen terecht kunnen. Zo is er een groep van ongeveer 30 personen met een beperking die er verblijven van maandag tot vrijdag van 9u-17u, appartementen voor mensen met een beperking, kinderopvang, activiteiten voor ouderen… In de ochtend sluit ik aan bij de groep van 30 en volg ik mee de therapie met een hond (groepje van 6). De hondentherapie staat vooral in om de mensen te relaxeren en ze (onbewust) bewegingen te laten uitvoeren. Het is aangenaam om te zien dat ze ervan genieten en dat er een lach op hun gezicht komt.

In de namiddag is het tijd om het zwembad (bevindt zich in hetzelfde gebouw) in te duiken namelijk voor hydrotherapie. De therapie gaat door met 2 mensen met cerebrale parese. Ik vind dit één van de leukste momenten van de week omdat het iets nieuw was voor mij, zeer interessant en de taalbarrière niet echt een rol speelt omdat ze de capaciteiten niet hebben om verbaal te communiceren. Zo gaan we bij de ene patiënt bewegen in het water om haar te relaxeren en de spasticiteit te verminderen. Bij de andere patiënt doen we oefeningen in het water en werken we aan wandelen, ademen, evenwicht bewaren… Ik word ook mee betrokken in de activiteit en leer op deze manier veel bij over hydrotherapie.

Op donderdagnamiddag is het tijd voor therapie met een zorgpaard. Het paard is dan ook heel zachtaardig en is er op getraind om te werken met mensen met een beperking. Deze therapie vindt plaats op een manege (gelegen in Gondomar dus ga er met een busje vanuit mijn stageplaats naartoe) en is telkens met een groep van 6 mannen (hebben verschillende beperkingen). De therapie wordt gegeven door een ergotherapeut en deze geeft veel uitleg. Het is zeer aangenaam om kennis te maken met deze soort therapie omdat het nieuw is voor mij en omdat ik echt geloof in therapie met dieren. Ik heb zelf mogen ondervinden hoe moeilijk het is om je evenwicht te bewaren op een paard dus bewonder de heren echt. De ergotherapeut staat in om activiteiten te geven: verzorging paard, balansoefeningen tijdens paardrijden, cognitieve oefeningen tijdens paardrijden… Allemaal oefeningen waarvan ze de handelingen ook in hun dagelijkse leven kunnen inzetten. Ik heb zelf al de therapie mogen geven en dit was een hele ervaring want moest namelijk op de moment zelf activiteiten verzinnen. Het verliep vlot en was zeer leuk om te geven, heb dan ook een goede band met de mensen.

Zo weten jullie al een beetje meer over mijn stage. Nu is het tijd om mij te ontspannen en ga een weekendje naar Braga with the boyfriend.

Tot de volgende keer!

Silke x