Week 2: start van de stage

Life Mercantile Hospital – paediatric ward 

De eerste week in de pediatrie zit er al op. Het is een afdeling met 26 bedden (8 isolatie bedden, 2 high care bedden, 4 kleuter bedden, 2 zuigelingen bedjes, 4 baby bedjes en 6 peuter bedjes). Er zijn vaak maar 1 of 2 verpleegkundigen (registered nurses) aanwezig op de dienst samen met een zorgkundige (nursing assistant). De verpleegkundige opleiding is hier ook vier jaar. Na twee jaar mogen ze zichzelf een staff nurse noemen en na vier jaar zijn ze registered nurses. Vaak wordt de opleiding verspreid over meerdere jaren zodat ze tussendoor al kunnen werken en geld verdienen.

De verpleegkundigen hechten hier veel belang aan het sociale en psychologische aspect. Ze staan continu in contact met de kinderen en hun ouders. Daarnaast zijn ze veel bezig met papierwerk, alles wordt hier nog met de hand geschreven. Ik heb al veel kunnen zien op de afdeling zoals een lumbale punctie en een kindje met malnutritie. Dit komt blijkbaar in de privéziekenhuizen niet veel voor. Voor malnutritie zijn hier in Zuid-Afrika speciale zorgprogramma’s ontwikkeld door de overheid. Samen met de verpleegkundigen, de dokter, de sociale werker en de diëtist hebben we dit kindje terug op het goede pad gebracht.

Vistarus Mission Station

Woensdag was onze eerste dag in Vistarus, een tijdelijk opvangcentrum voor mensen die nergens anders meer heen kunnen. Het gaat vooral om daklozen, ex-drugsverslaafden, gepensioneerden en gezinnen in armoede. Hier zal ik elke woensdag stage lopen. Mijn taak is hier vooral het geven van gezondheidsvoorlichting aan de hand van workshops.

Uitstappen

Vrijdag zijn we met een aantal meisjes iets gaan drinken aan het strand van Port Elizabeth om te ontspannen na een zware week stage. Zaterdag zijn we samen met vier andere gastgezinnen naar een beach festival geweest in Willow Park. Wat een toffe ervaring om te zien hoe de festivals hier georganiseerd worden. Tot slot zijn we zondag gaan surfen in Jeffreys Bay. Dit was een mooie afsluiter van het warme weekend.

Ik kijk al uit naar de avonturen die ik volgende week zal beleven!