De Chinees

Zoals reeds eerder vermeld, vind je langs de weg geregeld kleine supermarkten terug uitgebaat door chinezen (door de Surinamers ‘De Chinees’ genoemd). Heel handig op het eerste zicht (we hoeven nooit ver te wandelen om wat eten en drinken in te slaan), maar de kwaliteit van huis- en gereedschapsartikelen (lees dus: van alles wat) is niet altijd even betrouwbaar (made in China zeker :-p). Ondertussen zijn we al vaste klant geworden bij de Chinese Familie-winkel. We zijn toegekomen aan onze derde fietsslot (derde keer, goede keer? –> laat ons hopen!). Hoe is dit zover kunnen komen?

– Fietslot 1: Niet open, nog toe te krijgen met de bijhorende sleutel (wij terug naar de Chinees: we kregen een nieuw slot van hetzelfde model).
– Fietslot 2: Wel open en toe te krijgen TOT de sleutel afbrak (wij terug naar de Chinees: wat zien we daar liggen in de rekken? Jaja, fietsslot 1 :-p).
– Fietsslot 3: Na enkele pogingen om ons opnieuw fietsslot 1 aan te smeren, besloten we op een andere manier te werk te gaan. We kozen voor een metalen ketting (bedoeld als hondenleiband) in combinatie met een hangslot. Dit moesten we weliswaar met handen en voeten uitleggen. Afwachten hoe dit zal aflopen (duimen voor ons! :-D).

Als je dacht dat het bij het fietsslot ging blijven, dacht je verkeerd! Wegens gebrek aan een klopper in de keukenkast, kochten we er één bij De Chinees. Op het eerste zicht geen vuiltje aan de lucht, tot we hem in gebruik stelde. Eén voor één verloor de klopper zijn metalen ‘snaren’ (je weet wel wat we bedoelen :-p). Op het einde van het maken van de kaassaus had Jolien enkel nog het handvat in de hand (R.I.P. Klopper van De Chinees). De vuilbak op ons terras werd zijn begraafplaats (dit na tweemalig gebruik :-(). In de toekomst zullen we toch eens twee keer nadenken voor we iets aankopen bij DE Chinees!

Bij het informeren naar mogelijke uitstapjes in Paramaribo en omstreken, kregen we zoals gewoonlijk een zeer vage en algemene uitleg. Ondertussen hebben we de indruk gekregen dat Surinamers over het algemeen zeer vaag en kort in het geven van informatie zijn. Gelukkig zijn er nog andere middelen (computer, informatieboekjes, brochures, …) om ons de nodige kennis bij te brengen :-p!

Vandaag waagden we ons voor de eerste keer aan de Surinaamse wasmachine. Alles verliep vlot, tot we het water uit de bak moesten krijgen. Gelukkig konden we terecht bij onze onderburen voor de nodige informatie (met één draai aan de knop liep het water de douche in –> aah, daarom staat onze wasmachine in de douche ;-)). Tijdens het droogzwieren leidt de wasmachine blijkbaar zijn eigen leventje (we vonden hem terug in het midden van de douche :-p). Nu kunnen we ook hiermee de komende maanden aan de slag :-D!

Om onze avond af te sluiten, trokken we de stad in (naar t’Vat). Met een lekkere cocktail in de hand klonken we op onze eerste, succesvolle week in Paramaribo!

Tsjing (op z’n Chinees) ;-)!

2 gedachten over “De Chinees

  1. Hallo Surinameteam,
    Door het lezen van jullie dagelijkse belevenissen, dewelke zo kleurrijk beschreven zijn, kunnen wij achterblijvers in het vochtige en kille België echt meegenieten van jullie dagelijks leven en avonturen in Suriname. Het is echt een plezier om te merken dat jullie al volledig ingeburgerd zijn en al een dagelijkse routine hebben opgestart in de organisatie van jullie huishouden. Doe zo voort !
    Ik ben nu al zeer benieuwd om jullie stage avonturen te volgen via jullie blog.
    Tot de volgende keer (en Glenn ook de groetjes van mémé en bompa !!)
    Carine (tante Glenn)

    • Heel fijn om te horen dat onze blog aangenaam is om te volgen! Wij doen ons best zodat jullie up to date blijven en dat jullie als het ware wat kunnen meegenieten van ons avontuur.
      Heel binnenkort staat onze stage centraal!
      Groetjes aan iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *