Onze tweede week

Onze tweede week stage zit erop! Het was een wat drukkere week doordat we eindelijk eens de kans kregen om een paar patiënten over te nemen. We voelden ons eindelijk echte ergo’s (op de Franse manier dan toch)!

Onze stageplaats in clinique de Valdegour richt zich vooral op rotattorcuff letsels, handrevalidatie en in uitzonderlijke gevallen op schouderprotheses.

Ergotherapie in clinique de Valdegour is zeer verschillend met hoe wij ergotherapie in België kennen. Het is veel meer medisch waarbij de patiënt niet centraal komt te staan. De aandacht wordt gericht naar het bereiken van een zo groot mogelijke bewegingsamplitude voor de aangedane schouder in plaats van de autonomie van de patiënt.

Elke therapiesessie duurt maximaal een halfuur. In dit halfuur wordt er gemobiliseerd (gebeurt bij iedere patiënt) en vervolgens worden er oefeningen aangeboden waarbij er gestreefd wordt naar het vergroten van de bewegingsamplitude van de patiënt. Wat ons opviel was, dat iedere patiënt (ondanks de verscheidene pathologieën) dezelfde oefeningen kreeg, wat weinig variërend en ééntonig is voor de patiënt. Door dezelfde oefeningen aan te bieden, is het voor de patiënt wel makkelijker om zelf een evolutie te zien, bv. van 11 kegels stapelen naar 17 (wat wel een voordeel is). Toch merken we dat, wanneer wij vernieuwende oefeningen geven, de patiënten dit toch kunnen appreciëren (ah, eindelijk eens iets nieuws na 4 maanden 😮 ! )

Behalve de patiënten die wij deze week overnamen (doordat de ergotherapeut een weekje vakantie had) krijgen wij echter niet veel kansen om een therapie te geven. We moeten veel observeren en dat is best jammer. Wanneer een ergotherpeut meer dan één patiënt tegelijkertijd heeft, proberen we wel de kans te grijpen om één van de patiënten over te nemen en hier therapie aan te kunnen geven. Heel jammer is dat de ergo die de handrevalidaties doet, voornamelijk een eerste jaars student ergotherapie (student van Montpeillier) voorttrekt en ons niet integreert. Op deze manier komen we soms in situaties waarbij wij als derde jaars een eerste jaars observeren (omgekeerde wereld !!! ).

Volgende week is de ergo die wij deze week vervangde weer terug, benieuwd wat we dan zullen mogen doen. We houden jullie op de hoogte !

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.