Het werk werp zijn vruchten af

We zijn ondertussen over de helft en de stage is echt de moeite waard. De band die je na een maand met deze kinderen ontwikkelt is fenomenaal. Je hebt steeds minder woorden nodig om duidelijk te maken wat je verwacht. Er zijn al enkele zeer boeiende gesprekken geweest tussen mij en de Marokkaanse educatrices over de verschillen in onze cultuur en ons geloof.

Wat ondertussen ook erg duidelijk is, is dat je hier niet enkel voor de kinderen bent. De meeste educatrices hebben geen opleiding gehad. Ze verwachten van jou dan ook dat je hen tips geeft over hoe je kan omgaan met de kinderen en hoe ze hun werk kunnen verbeteren. Hoewel de taalbarrière het ons moeilijk maakt, zie je hen toch gretig de tips gebruiken die je hen geeft. Prachtig om te zien!

Als ik nu terug kijk op de voorbije maand zie je ook de kinderen enorme vorderingen maken en dat is natuurlijk altijd leuk. Omdat je het meeste met je volgkindje werkt zie je hier natuurlijk ook de vorderingen het hardst. Ik werk met mijn volgkindje voornamelijk rond de cijfers en getallen. De reden hiervoor is dat de educatrices hier weinig ervaring mee hebben. Maar als je ziet wat er mogelijk is geeft je dat meteen zin om hier nog een maand te blijven!

Cultuur in Marokko

Het cultureel erfgoed in Marokko is onbeschrijflijk. Ik heb al verschillende grote steden  bezocht. Marrakesh, Fes, Chefchaouen en natuurlijk Rabat. Je komt de meest onbeschrijflijke dingen tegen. Paleizen zo groot al 2 à 3 voetbalvelden, mozaïek: beeldend mooi. De mooiste stad tot nu toe was toch Chefchaouen. Chefchaouen is een bergdorpje dat volledig in het blauw geschilderd is. Je moet hier niet ver zoeken om mooie foto’s te maken. Maar het leukste aan dit dorpje is dat cultuur en natuur hier door elkaar lopen. Het dorp zelf is een pareltje cultuur, maar het feit dat het dorpje in de bergen ligt zorgt er voor dat je ook de natuur kan opsnuiven, want je kan er prachtige bergwandelingen. Kortom het was een rijke ervaring. Ik heb spijtig genoeg niet de tijd gehad om naar de watervallen te trekken. Dat zal voor een volgende keer zijn.

De taal een barrière

Na een dikke week op stage begin je je weg een beetje te vinden. Je weet wat ze van jou verwachten en je kan ondertussen perfect uitleggen wat de inhoud van ergotherapie juist is. Wanneer ze begrijpen wat je doet en wat je voor kinderen kan betekenen verwachten ze enorm veel van jou. Ze verwachten dat je problemen bij kinderen kan oplossen met een vingerknip. Wat natuurlijk heel erg fijn zou zijn als dat zou kunnen.

Maar je merkt na een week ook duidelijk de barrières. De kinderen hier worden vanaf jongs af aan in het Frans onderwezen. Ze verstaan dus meestal wel wat je wil zeggen of bedoelt. Toch is Frans spreken nog heel erg moeilijk. Zeker bij de kinderen die al leermoeilijkheden ondervinden. Ik daarentegen versta meestal niet wat ze mij willen vertellen als ze het in het Arabisch uitleggen, wat soms best frustrerend kan zijn. Ergotherapie geven is hier vaak behelpen, met handen en tanden en de paar woordjes Arabisch die ik ondertussen ken.

Langs de andere kan levert dit soms wel grappige taferelen op. Zo was ik vandaag therapie aan het geven met de begeleider (psychomotor noemen ze dat hier). Een kindje met het Syndroom van Down was tegen mij aan het vertellen in het Arabisch. Ik knik vol enthousiasme om hem te laten merken dat ik aan het luisteren ben. Na een minuutje komt de psychomotor tussenbeide en geeft de jongen naar zijn voeten. Ik vraag heel verbaast waarom ze dat doet. De jongen was blijkbaar aan het schelden omdat hij de oefening die hij moest doen niet zo leuk vond.

Communiceren met de kinderen is niet zo makkelijk. Gelukkig zijn er genoeg educatrices die wel een woordje Frans willen vertalen als het echt niet lukt.

Van alles een eerste keer

De eerste drie dagen waren voor alles een eerste keer. De eerste keer in Afrika, wat normaal een warm continent zou moeten zijn. Ik ben hier aangekomen met regen, iets wat blijkbaar behoorlijk uitzonderlijk is. De eerste keer in Marokko waar het op dit moment voor de locals winter is, maar voor mij toch behoorlijk warm precies…

De eerste keer in mijn gastgezin. Het zijn super vriendelijke mensen die altijd klaar staan om te helpen. En waar ik ook mijn eerste ervaring had met de Marokkaanse Tajine . Zo lekker 🙂

Ik heb deze week ook de stad waar ik verblijf verkend. Het verkeer is hier abnormaal druk en chaotisch. Je moet, bij wijze van spreken, bijna over de auto’s lopen als je oversteekt. En de Medina is zeer druk met al zijn kleine winkeltjes.

Maar het belangrijkste! Ik ben vandaag voor de eerste keer op mijn stageplaats geweest. De grootste groep kinderen hebben autisme of kampen met het down syndroom. Bijna kind heeft een persoonlijke assistent om hem/haar doorheen de dag te helpen. Sommige assistenten helpen enkel tijdens de schooluren, anderen zijn er de volledige dag voor de kinderen. Ik heb ook voor de eerste keer met verschillende kindjes gewerkt. Communicatie is de moeilijkste barrière om te overwinnen. De kinderen spreken niet super goed Frans of spreken soms totaal niet. Morgen mag ik observeren in de klas zelf om te ervaren hoe de kinderen daar reageren. Het belooft zeker en vast boeiend te worden!

Oh ja, de foto bovenaan is het uitzicht vanuit het ergolokaaltje.