Hier spelen we een hele dag

14 november 2022 – 18 november 2022

Communicatiebord

Ondertussen zit ik al in mijn de 7de week van mijn buitenlandse stage. Nog maar 2 weken te gaan en dan is het al voorbij. Amai, dat is snel voorbij gevlogen.

Ondertussen heb ik enkele therapieën gegeven en ik moet wel zeggen, het blijft toch wel moeilijk om met de kinderen te communiceren. Ze spreken allemaal Kroatisch en maar enkele verstaan Engels. Maar natuurlijk ben je als ergotherapeut altijd flexibel. Ik ben snel op zoek gegaan naar andere manieren om met de kinderen te communiceren. Zo gebruik ik af en toe een communicatiebord (zie foto), maar ook de therapeut helpt mij vaak door te vertellen wat het kind zegt.

Wat mij hier opvalt in de therapieën is dat de therapeuten meespelen met de kinderen. Eigenlijk alsof ze zelf een beetje een kind zijn. De ergotherapeuten zijn van het standpunt dat een kind vooral iets leert als dit op een onbewuste manier en dus tijdens het spel. Daarbij houden ze zich vaak niet aan wat werd vooropgesteld, het kind bepaalt de inhoud van de therapie. En de ervaren therapeuten spelen daarop heel goed in.

Zo kan ik ondanks de taalbarrière heel veel bijleren.

Tot de volgende!