Cruise to Robben Island

Vorig weekend hebben we onze culturele kennis een beetje verbreed. We namen een boot naar het historische Robben Island. Deze rit duurde ongeveer 40min. Het weer was niet met ons. Er was veel koude wind en dit zorgde ervoor dat er veel golven waren. Hierdoor waggelde de boot en waren er veel mensen zeeziek. Gelukkig waren wij hiervan gespaard.

Safe en frozen op het eiland aangekomen. Gelukkige stonden de bussen klaar en kon onze rondleiding beginnen. In de bus hadden we een gids die ons de geschiedenis van Robben Island op een heel interessante manier vertelde. We hebben heel veel bijgeleerd over de zware geschiedenis van dit eiland. Daarnaast zijn we dankzij haar goede kennis van het Nederlands te weten gekomen dat de naam Robben aan het eiland werd gegeven omdat deze vroeger bewoond was door zeehonden. Robben betekent in het Nederlands zeehond volgens haar. Wat grappig 🙂

Robben Island werd tijdens de apartheid als een gevangenis gebruikt. Eén van de bekendste gevangene ooit op Robben Island is Nelson Mandela. Hij werd in 1964 tot levenslange gevangenisstraf veroordeld omdat hij de leidinggevende was van de militaire vleugel van het ANC (African National Congres). Deze partij was tegen het apartheidsregime. De gevangenis werd speciaal gebruikt voor politiek gevangene, geen criminelen. Dus enkel de mensen die protesteerden tegen het regime  werden hier gevangen genomen. Hieronder een foto van de cel van Mandela waar hij 18jaar heeft gespendeerd.

In totaal heeft Nelson Mandela 27jaar in verschillende gevangenissen gezeten. In 1994 werd hij uiteindelijk president van Zuid-Afrika en dit betekende ook het einde van de apartheid.