Het echte werk kan beginnen

We zijn ondertussen al aan onze 5e stageweek bezig. Vanaf deze week konden we eindelijk aan onze indiviudele therapieën  beginnen en onze vier kindjes behandelen.  Samrawit werkt met haar kindjes op visuele perceptie (FAP, ruimtelijke relaties), fijne motoriek, motor planning, grove motoriek (bovenste ledematen) en schoolse vaardigheden (basic concepts). Aurélie werkt met haar kindjes op fijne motoriek, bimanuele handelingen, visuele perceptie ( visueel vervolledigen, ruimtelijke relaties, visueel geheugen), basic concepts (cijfers, vormen, kleuren,…), kracht in bovenste ledematen en motor planning. Ze heeft met 1 kindje waar ze op fijne motoriek moet werken een masker gemaakt.

Dit zijn in totaal 10 verschillende therapieën per week voor allebei. Creatief zijn is de boodschap, maar dit is niet altijd even gemakkelijk. We hebben heel veel materiaal in verschillende kasten ter beschikking om onze creativiteit te triggeren. Daarnaast kijken we ook naar de interesses van het kind zodat het kind ook een leuke ervaring heeft tijdens de sessies en therapietrouw is.

Ondertussen kennen we de kinderen van de school al heel goed. Zo krijgen we af en en toe een knuffel en horen we onze namen als we in de gang stappen. Samrawit is Sam, dit is voor hen gemakkelijker te onthouden. Voor Aurélie hebben we geen afkorting gevonden dus hebben de kindjes het moeilijk met het onthouden van haar naam. Maar na 5 weken kunnen sommige kindjes en vooral de kindjes die ze individueel behandelt haar naam uitspreken. Ook de leerkrachten hebben hiermee moeite. Aurélie is natuurlijk geen veelvoorkomende naam in Zuid Afrika.

We hebben voor het eerste deze week twee groepstherapieën mogen leiden. Dit waren de writing groups in grade 2 (kindjes tussen 7-9jaar). Het was zeer spannend omdat het de eerste keer voor ons was om voor de klas te staan en het allemaal in het Engels uit te leggen. De activiteit bestond uit het oefenen van de magic ‘C’ letter die in andere letters kan veranderen zoals de ‘d’, ‘g’, ‘o’, ‘a’ en ‘q’. Hierbij moesten de kinderen buiten op de grond met krijt de letters schrijven en oefenen. Nadien moesten ze  met potlood en papier deze letters herhalen.

Maandag en woensdag hebben we zes groepstherapieën (fine motor group, sensory motor group en writing group). We begeleiden en helpen de kinderen die het moeilijk hebben om te volgen tijdens de activiteit. Sommige kindjes die we in de groepen zien, hebben echt nood aan individuele ergotherapie maar ze staan op een heel lange wachtlijst.

Vorige week donderdag kwam er een professionele ‘Botcher’ trainster informatie geven over de spelregels aan alle therapeuten. Het is een spel dat op petanque lijkt maar speciaal ontworpen voor kinderen met fysieke beperkingen. Wij mochten dit meevolgen en uitproberen. Dankzij dit kunnen we nu elke maadag een kind (rolstoelgebonden)  van de middelbare school  individueel trainen voor de nationale Botcher competitie die in april plaatsvindt. Dit vinden we zelf heel tof omdat we het kind helpen om vorderingen te maken in het uitoefenen van zijn hobby.

Zoals jullie kunnen lezen, hebben we veel werk op de boeg en zullen onze toekomstige weekends weinig uitstappen bevatten 🙂