Momenteel zijn we gezamenlijk aan het stagelopen op “La Communidad Educativa para la Vida”, een kleinschalige school met in totaal 155 leerlingen, variërend in leeftijd van 8 maanden tot 7 jaar. Naast de juffen werken er ook 2 psychologen, 1 verpleegster en 1 vroedvrouw uit Japan op de school. De school ligt op ongeveer 20 minuten afstand van ons verblijf met de ’taxi trufi’. Onze dagen beginnen vroeg, om 6:30 uur ’s ochtends, waarbij we ons klaarmaken en ontbijten om rond 8:00 uur op school te zijn. Het kan soms een uitdaging zijn om op tijd te komen vanwege de onvoorspelbaarheid bij het vinden van een trufi en het ochtendverkeer, maar daarover vertel ik meer in een andere post.
In het begin was het personeel op school wat terughoudend tegenover ons, maar na verloop van tijd werden ze wat meer open. De school hanteert een metafoor waarin de ontwikkeling van een kind wordt vergeleken met het groeiproces van een boom, van zaadje tot volgroeide boom. Hiermee wordt benadrukt dat een goede ontwikkeling van de hersenen cruciaal is voor de groei van een kind tot een volwaardig persoon. Het belang van de eerste duizend dagen van het leven wordt hierbij onderstreept. Gedurende dit proces spelen vijf determinanten van gezondheid een belangrijke rol: fysieke sturing, emotionele sturing, cognitieve sturing, het stimuleren van autonoom handelen en het zorgen voor een veilige omgeving.
Het doel van ons project is om een samenleving te creëren waarin gezinnen in staat zijn om voor deze determinanten van gezondheid te zorgen. Hier in Bolivia begint het schooljaar pas in februari. Tijdens de eerste week hebben we de docenten geholpen met het opfrissen van de school en het schoonmaken van de lokalen. Daarna hebben we een week lang alle klassen geobserveerd en meegedraaid in de schoolwerking.
Vorige week hebben we op basis van onze observaties en de hulpvragen van de schoolleiding een projectvoorstel ingediend, dat positief werd ontvangen. Ook is er een aanzienlijk aantal leerlingen met neurodiversiteit (zoals ADHD, ASS, enz.). Het is belangrijk dat er op school geen labels worden geplakt op deze leerlingen; iedereen wordt gezien als gelijkwaardig in zijn of haar eigen neurodiversiteit.
Onze geplande activiteiten omvatten:
- Sherborne voor de prekinderklas (3-4 jaar).
- Krullenbolsessies voor de kinderklas (4-5 jaar).
- Yoga- en ademhalingssessies voor de Primero (5-6 jaar) en Segundo (6-7 jaar), gekoppeld aan stressmanagementtheorieën op verzoek van de school.
- Individuele begeleiding voor leerlingen met specifieke behoeften of hulpvragen.
- Het delen van onze kennis over ASS met de docenten en ouders op een praktische manier.
- Integratie van coöperatieve spelletjes in de sportlessen en tijdens de middagspeeltijd, als alternatief voor competitieve spelletjes, op vraag van de school.
We zijn dankbaar dat we hier samen als therapeuten kunnen werken, iets wat in België tijdens een stage niet vaak mogelijk is. We leren veel van elkaar en vullen elkaar goed aan. Het is een waardevolle ervaring op het gebied van professionele samenwerking. We implementeren deze activiteiten stap voor stap en zullen in de toekomst meer updates delen.