Déroulement du stage

Na een maand stage lopen heb ik al veel kunnen meemaken!

Ik heb de kans gehad om een thuisbezoek te doen samen met een ergotherapeute van de dienst. Dit was voor mij de eerste keer! Het was eens interessant om dit mee te maken en samen na te denken over de gepaste hulpmiddelen en aanpassinge die de patiënt nodig had voor zijn terugkeer naar huis.

Ik heb ook al kunnen mee helpen om handortheses te maken voor verschillende patiënten. Dit gebeurt op consultatie in een apart lokaal en telkens is er maar 30 min. de tijd om te orthese af te krijgen. Alles moet dus snel gaan om vertraging te vermijden, want elke maandag voormiddag zijn er 6 patiënten aan de beurt. Hieronder een paar foto’s van het lokaal:

Het materiaal voor de ortheses wordt met warm water opgewarmd (rechterfoto) en daarna wordt het patroon met een aangepaste schaar geknipt, om het vervolgens te moduleren bij de patiënt.

Ik heb ook een auto-simulatie kunnen mee volgen. Dit is te vergelijken wat er bv. in de CARA van Brussel gebeurt. Dit gebeurt in een apart lokaal van de kinesitherapiezaal. De patiënt gaat op een autostoel zitten achter een stuur en pedalen en moet zoals in een videospel rondrijden. Ook al is het digitaal, dit geeft echt de indruk aan de patiënt om in een ‘echte’ auto rond te rijden! Er zijn ook kleine oefeningen zoals op tijd remmen om de reactietijd van de patiênt te testen,… Volgende week krijg ik de kans om dit allemaal uit te testen, dus ik kijk er zeker naar uit!

Verder krijg ik nog steeds de kans om zelfstandig meerdere patiënten te behandelen en vorige week heb ik ook zelfstandig een sessie rugschool gegeven. Hierin werden de ergonomische houdingen aangeleerd aan de patiënten in de verschillende activiteiten van het dagelijkse leven. Dit gebeurt in een groep van 4 patiënten. De therapeut toont de houding voor en geeft er uitleg bij en daarna moeten de patiënten het ook uitproberen. Voorbeelden van situaties die geoefend worden zijn: het schoonmaken, koken, de afwas doen, in en uit een auto komen, zitten aan een bureau achter de computer, in en uit bed komen,…

Volgende week ga ik een kooktherapie mee maken samen met een ergotherapeute en een patiënt. De patiënt gaat spaghetti maken die we daarna met z’n drieën samen gaan opeten.